Cum îți recuperezi banii trimiși din greșeală? Ghid legal complet
Fiecare om s-a confruntat cu situația de a trimite bani către contul greșit sau chiar să plătească de două ori aceeași factură. Ei bine, aceste situații chiar uzuale, se transpun juridic în instituția plății nedatorate. Ce spune legea despre recuperarea acestor plăți nedatorate? Cum îți poți proteja drepturile și ce pași trebuie să urmezi pentru a-ți recupera banii?
Plecăm de la definiția plății. Potrivit, LegalBudger.ro, plata prezintă remiterea unei sume de bani sau executarea oricărei alte prestații ce presupune obiectul obligației. Potrivit Codului Civil, orice plată presupune existența unei obligații, astfel tot ceea ce s-a plătit fără a se datora este supus restituirii.
Conform art. 1341 din Codul Civil, „cel care plătește fără a datora are dreptul la restituire”. Plata nedatorată presupune darea unei sume de bani din eroare unei persoane față de care primul, nu avea această obligație și nici intenția de a plăti pentru altul. Prin plata nedatorată, în favoarea celui care a plătit suma de bani se naște dreptul de a cere restituirea acesteia de la persoana care a primit-o fără să recunoască. Aceasta înseamnă că, dacă ai făcut o plată din greșeală către o persoană căreia nu îi datorai nimic, ai dreptul să îți recuperezi banii.
În ce situații nu se poate cere restituirea banilor?
Cu toate acestea, există situații în care restituirea nu poate fi cerută. Dacă persoana care a primit plata a acționat cu bună-credință și termenul legal de prescripție a trecut, șansele de a recupera suma scad semnificativ.
Această imposibilitatea reiese din dispozițiile art. 1342 alin. (1) Cod civil care instituie următoarele: „Restituirea nu poate fi dispusă atunci când, în urma plății, cel care a primit-o cu bună-credință a lăsat să se împlinească termenul de prescripție ori s-a lipsit, în orice mod, de titlul său de creanță sau a renunțat la garanțiile creanței.”
De asemenea, plata făcută înainte de termenul stabilit prin contract sau condiții poate fi recuperată doar dacă s-a realizat prin eroare, dol sau violență. În caz contrar, cel care a făcut plata renunță implicit la termenul său. Acest lucru este prevăzut de art. 1343 Cod civil care prevede că: „Ceea ce debitorul a plătit înainte de împlinirea termenului suspensiv nu se poate restitui decât atunci când plata s-a făcut prin dol sau violență. De asemenea, este supusă restituirii și plata făcută înainte de îndeplinirea condiției suspensive.”
Este important să acționezi rapid și să te adresezi instanței în timp util pentru a-ți proteja drepturile. Codul Civil oferă soluții clare, dar respectarea termenelor și verificarea detaliilor contractuale sunt esențiale.