Cum ne ferim animalele de companie de șocul exploziilor de artificii
Animalele de companie se sperie de zgomotele și luminile foarte puternice precum sunt cele provocate de petarde și artificii în noaptea de Revelion.
Perioada sărbătorilor de iarna și în special zilele din ajunul Anului Nou sunt un adevărat coșmar pentru câini, dar și pentru stăpâni, din cauza zgomotului făcut de petarde și pocnitori. Apogeul este atins în noaptea de Revelion, când multe animale de casă și nu numai sunt traumatizate, unele chiar își pierd viața sau rămân cu sechele grave, din cauza exploziilor asurzitoare.
Potrivit statisticilor asociațiilor pentru protecția animalelor, în noaptea dintre ani se înregistrează cele mai multe cazuri de dispariții ale câinilor și pisicilor, fuga fiind prima reacție a animalelor terifiate, potrivit ziare.com.
„Orice ființă se sperie la terori bruște. Asta sunt artificiile si pocnitorile, se întâmplă brusc, zgomotele sunt oricum foarte puternice, iar câinii le aud mai tare decât noi. Pe ei îi deranjează mai mult. Este un animal, nu înțelege ce se întâmplă,” a explicat Daniel Chințoiu, dresor profesionist de câini.
Pe lângă sfatul dat stăpânilor să nu iasă cu animalele pe străzi, mai ales în zone unde se aud zgomote de pocnitori. Dacă exploziile se aud și în casă, așa cum este cazul nopții de Revelion, atunci stăpânul trebuie să fie primul care-și păstrează calmul, pentru a-și ajuta animalul. „Poate să mângâie câinele, să îl asigure că totul este în regulă. Evident, asigurările nu trebuie sa ia forma unei crize de isterie”, a afirmat Chințoiu.
Specialiștii mai atrag atenția că animalele de casă sunt asemeni copiilor: cu cât au o vârstă mai fragedă, se spere mai rău, pentru că aud pentru prima dată bubuiturile caracteristice nopții de la trecerea dintre ani.
Câinii și pisicile au auzul de câteva ori mai dezvoltat decât al oamenilor, ceea ce explică de ce aceste zgomote le afectează mult mai puternic. În cazul unei traume majore, este posibil ca animalele să sufere un stop cardiac letal sau să facă epilepsie. De aceea, izolarea într-o încăpere în care zgomotele exterioare, chiar si cele puternice, sunt atenuate, poate fi o cale eficientă de a vă proteja animalul.