Cum ne ferim de parfumurile fake când cumpărăm on-line?
În ultimii ani, apetența pentru parfumuri și dorința oamenilor de a mirosi cât mai bine și mai scump a crescut exponențial. În același ritm, a crescut și producția de parfumuri false, atât când vine vorba de parfumurile de designer, cât și pentru producțiile de nișă, scrie Princess Anna.
Imitatorii s-au perfecționat atât de mult, încât, uneori, chiar și cunoscătorilor și pasionaților le este greu să le detecteze. Astfel, pentru cumpărătorii ocazionali, care nu au făcut din parfumerie o pasiune, este din ce în ce mai greu să se asigure că produsele cumpărate sunt originale.
Pentru a fi siguri că banii noștri sunt recompensați cu un produs de cea mai bună calitate, există un set de reguli care trebuie urmate.
În primul rând, garanția unui produs o dă locul achiziției. Astfel, cel mai sigur și fără nicio urmă de îndoială, este să achiziționăm un parfum de pe site-ul producătorului. Dacă acestea nu oferă livrarea în România, atunci site-urile magazinelor multi-brand, care sunt prezente în multe țări ale lumii, sunt soluția.
Problema intervine la achizițiile on-line în afara site-urilor menționate mai sus, internetul fiind plin de zeci de mii de magazine on-line care vând parfumuri. Site-urile consacrate nu pun probleme, insă cele mai mici și mai puțin cunoscute trebuie mereu tratate cu atenție.
Cum le putem deosebi pe cele serioase de cele care vând produse fake? Destul de simplu. În primul rând, la secțiunea “despre noi” sau “contact”, trebuie sa fie menționată firma care comercializează produsele, sediul, un număr de telefon și o adresă de e-mail. De asemenea, putem afla informații despre un site care vinde parfumuri, căutând pe google review-uri ale altor utilizatori. Numele site-ului este, si el, de multe ori, un indicator al originalității. De obicei, site-urile cu denumiri ca “parfumuri originale”, “testere originale”, “parfumuri și testere”, numai produse originale nu vând. În lipsa datelor de identificare ale firmei care vinde produsele este foarte greu pentru instituțiile statului, ANPC sau Poliție, să cerceteze înșelătoria, pentru a vă recupera banii.
Și designul site-ului este un indicator al seriozității vânzătorului. Un site făcut în grabă, care funcționează defectuos, care nu are informații încărcate în toate secțiunile și care nu are fotografii proprii cu produsele comercializate ar trebui evitat.
Un truc pe care îl folosesc eu pentru a testa seriozitatea vânzătorilor este să sun la numărul de contact și să pun mai multe întrebări despre produse, livrare și retur. Dacă se refuză returul, atunci sigur produsele nu corespund. De asemenea, trimit un e-mail cu întrebări la adresa de contact prezentă pe site. Vânzătorii serioși răspund întotdeauna la e-mail-uri. Ca exemplu, eu niciodată nu cumpăr produse tip tester din surse pe care nu le pot verifica.
Un alt indicator îl reprezintă prețul. Niciodată un parfum al cărui preț este de câteva sute de lei în magazin, nu va putea costa 100 sau 200 lei, cu atât mai mult când vine vorba de parfumuri de nișă, ale căror prețuri ajung sau depășesc 1.000 lei.
Gama de produse reprezintă un indicator al seriozității, pentru că firmele serioase au o gamă foarte largă de parfumuri, de la numeroși creatori și producători. Vânzătorii de produse contrafăcute au o gamă mică de produse, aparținând câtorva brand-uri și niciodată toată gama de produse aparținând aceluiași producător. De obicei, produsele contrafăcute sunt cele la modă într-o anumită perioadă, cele mai căutate și bine vândute.
Multe dintre site-urile care vând parfumuri au și magazine fizice unde desfășoară aceeași activitate, acesta fiind un alt indicator al autenticității.
Platformele de vânzare de produse sunt și ele o sursă interesantă, dar riscantă, de achiziție a parfumurilor. Acolo este și mai greu, dar nu imposibil de depistat vânzătorii de produse contrafăcute. De pe astfel de platforme, evitați achiziția de produse tip tester. De asemenea, eu evit vânzătorii care au zeci de parfumuri de același fel la vânzare, pentru că este greu de crezut că cineva poate avea pe acasă 20 de parfumuri de același fel sau de la același producător. Dacă, totuși, decid să cumpăr un produs de pe o astfel de platformă, întâi verific ratingul vânzătorului, apoi îl contactez, întreb despre posibilitatea desfacerii sau vizualizării produsului, apoi stabilesc și o întâlnire fizică, dacă este posibil. Recunosc, însă, că evit cât pot de mult astfel de platforme. Ele sunt extrem de utile pentru colecționari și pasionați, pentru a găsi ediții de parfumuri discontinuate.
Tot în ultima perioadă, pe Facebook au apărut numeroase grupuri de schimburi sau vânzări și cumpărări de produse. Și aici, sfatul meu este ca achiziția de parfumuri să se facă doar de pe grupurile dedicate parfumeriei, care sunt administrate și moderate de cunoscători, care verifică produsele înainte de a le permite postarea pe grup. În ultima perioadă am achiziționat din ce în ce mai multe parfumuri de pe grupuri, pentru că produsele sunt la prețuri imbatabile și calitatea lor este certificată.
Dacă, totuși, ați achiziționat un produs asupra căruia aveți îndoieli, vă puteți adresa producătorilor parfumului respectiv pentru a vă clarifica orice nelămurire asupra autenticității.
Și, dacă toate acestea vi se par complicate, atunci sigur aveți un prieten pasionat de parfumuri la care puteți apela pentru consiliere.
Princess Anna
www.princessanna.me