Cum ne poate afecta schimbarea orei. Pericole pentru sănătate
Specialiștii spun că, atât în momentul când se trece la ora de vară, cât și în momentul în care se trece la ora de iarnă, ne este pusă în pericol sănătatea. Cum ne poate afecta schimbarea orei?
Duminică 30 octombrie 2022, ora 4 dimineața devine ora 3 dimineața, deci trecm la ora de iarnă.
Specialiștii evidențiază că o persoană are nevoie de una sau două săptămâni de la momentul modificării orei până la când organismul uman se obișnuiește cu noul fus orar. Tot specialiștii mai spun că trecerea la ora de iarnă poate avea efecte negative asupra sănătății organismului. Se pare că persoanele în vârstă și copiii sunt cele două categorii afectate.
Cum ne poate afecta schimbarea orei: Ce să nu consumăm
De asemenea, medicii mai precizează că pentru a trece mai ușor de noua schimbare a fusului orar, trebuie redus consumul de stimulente, precum cafeaua, ceaiul negru și orice fel de energizante. Medicii susțin că schimbarea orei ne poate afecta serios organismul.
Deci adaptarea completă a organismului la noul program se va întâmpla în aproximativ două săptămâni. Așa că trebuie mai multă răbdare în această privință.
„Cei mai mulți dintre noi își vor ajusta ceasul biologic destul de rapid. După câteva zile se vor obișnui cu noul program”, spune Xiaoyong Yang, un profesor asistent la Universitatea Yale. „Totuși, pentru anumite grupuri de oameni, cei care suferă de depresie sau de probleme cardiace, unele cercetări sugerează că dezvoltă un risc mai mare de sinucidere, respectiv, atacuri de cord”, spune Yang.
Pericole pentru sănătate când se schimbă ora
Tot potrivit specialiștilor, când organismul este forțat să treacă brusc „de la o oră la alta”, sistemul imunitar este slăbit instantaneu, iar corpul devine vulnerabil în față virozelor de sezon.
Prin urmare, persoanele care se știu cu o imunitate scăzută sau care duc un stil de viață dezorganizat ar trebui să acorde o importantă mai mare disciplinei alimentare. O dietă echilibrată și mesele bogate în legume și fructe proaspete pot face diferența când vine vorba de menținerea sănătății în această perioadă de tranziție.
Unele recomandări ale specialiștilor includ, de asemenea, ca antidot pentru dereglările aduse sănătății de schimbarea orei aerul rece al dimineții și lumina naturală! Aceste două elemente ne vor umple de energie. Dacă nu avem timp de plimbări, recomandabil e să mergem la serviciu pe jos sau să coborâm măcar cu o stație mai devreme din autobuz – spre exemplu, ca să ne remontăm!