Cum ne protejăm de hackeri. DNSC: E foarte important să verificăm

Publicat: 04 ian. 2025, 13:36, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
Cum ne protejăm de hackeri. DNSC: E foarte important să verificăm

Atacurile cibernetice au devenit o amenințare constantă și globală, cu un număr tot mai mare de utilizatori vulnerabili, afirmă Dan Cîmpean, directorul Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC). Într-un context în care spațiul digital nu cunoaște granițe, grupurile infracționale din afara României lansează atacuri complexe asupra utilizatorilor obișnuiți, vizând datele lor personale sau financiare.

DNSC, despre o realitate alarmantă: Utilizatorii simpli, victime frecvente

Conform lui Dan Cîmpean, atacurile cibernetice sunt omniprezente, iar din ce în ce mai mulți cetățeni obișnuiți devin victime ale acestor înșelăciuni. Șansele de recuperare a banilor sau datelor sunt extrem de reduse, mai ales deoarece multe dintre aceste grupuri operează din afara teritoriului României.

„Spațiul cibernetic este unul fără granițe,” explică șeful DNSC, subliniind că grupările infracționale desfășoară atacuri asupra dispozitivelor utilizatorilor și asupra datelor acestora de oriunde din lume. Acest mediu globalizat facilitează lansarea campaniilor de phishing, infectare cu malware și alte tipuri de atacuri menite să exploateze vulnerabilitățile oamenilor și ale sistemelor digitale.

„Din ce în ce mai mulţi cetăţeni simpli cad victime unor astfel de înşelăciuni. Se întâmplă zilnic, din păcate. Şansele de a-ţi recupera banii sau datele în momentul în care ai căzut victimă unei astfel de grupări infracţionale, sunt, din păcate, foarte reduse, în primul rând din cauză că multe din aceste grupări infracţionale nu operează de pe teritoriul României.

Din păcate, spaţiul cibernetic este unul fără graniţe şi aşa se întâmplă că astfel de grupări lansează tipul acesta de campanii de înşelăciune, campanii de atac asupra dispozitivelor utilizatorilor, asupra datelor personale sau datelor pe care aceştia le utilizează în activitatea profesională, practic de oriunde din lume”, a afirmat Dan Cîmpean, directorul DNSC, într-o intervenţie la Antena CNN.

Măsuri simple, dar eficiente pentru prevenirea atacurilor

În fața acestei amenințări globale, prevenția devine esențială. Dan Cîmpean accentuează că o serie de măsuri simple pot reduce semnificativ riscurile în spațiul digital. Printre acestea, utilizarea unor parole sigure și evitarea interacțiunilor cu mesaje, e-mailuri sau telefoane venite de la persoane necunoscute sunt considerate esențiale.

„Un număr mic, dar bine aplicat, de măsuri preventive ne poate scuti de până la 75-80% din problemele din spațiul cibernetic,” explică directorul DNSC. El recomandă utilizatorilor să fie prudenți în furnizarea datelor personale, precum numerele de telefon și adresele de e-mail, subliniind că aceste informații contribuie la creșterea amprentei digitale, o resursă exploatabilă de către atacatori.

Într-un peisaj digital în continuă schimbare, unde utilizarea aplicațiilor și platformelor online este indispensabilă, conștientizarea riscurilor este primul pas pentru o protecție eficientă. Cîmpean încurajează verificarea minuțioasă a veridicității site-urilor și a identității celor cu care interacționăm online.

El avertizează că grupările infracționale utilizează metode avansate de inginerie socială, susținute de progresele în domeniul inteligenței artificiale. Mesajele de phishing și e-mailurile frauduloase sunt tot mai bine redactate, în limba română impecabilă, și fac referire la evenimente recente, ceea ce le face foarte credibile. În aceste situații, utilizatorii trebuie să fie vigilenți și să consulte specialiști atunci când au dubii.

„Asta nu înseamnă, evident, să ne reducem sau să ne oprim activitatea în spaţiul digital, dar trebuie să fim conştienţi care sunt principalele riscuri. Evident, furnizarea adreselor de e-mail, a datelor personale, a numerelor de telefon ne creşte amprenta digitală şi pentru grupări infracţionale sau pentru grupări statale, pur şi simplu le ajută pe acestea în a-şi pregăti atacuri împotriva noastră.

Vedem din ce în ce mai multe texte de mesaj, texte de e-mail scrise într-o limbă română impecabilă, foarte la zi sau făcând referire la unele evenimente foarte recente, care sunt foarte, foarte credibile. Deci, în primul rând, să fim mult mai circunspecţi şi să întrebăm specialişti, evident, acolo unde avem dubii”, a mai spus şeful DNSC.