Cum ne refacem organismul după ce am mâncat fasole cu ciolan

Publicat: 02 dec. 2022, 12:45, de Eliza Popa, în LIFESTYLE , ? cititori
Cum ne refacem organismul după ce am mâncat fasole cu ciolan
Sursa foto: Pixabay.com

Nu se poate Zi Națională la români fără fasole cu ciolan. Iar după ce toată lumea se îndoapă, la propriu, pe 1 decembrie, cu acest fel de mâncare greu, toți se plâng de stomac. 

Sărbătorile de genul Zilei Naționale – și nu numai – se caracterizează prin exces de carne, sub diferite forme, grăsime animalieră și deseori băuturi alcoolice.

În astfel de cazuri și organismul are nevoie să fie ajutat în procesele sale de curățare și de eliminare a toxinelor. Cu cât procesele acestea sunt mai eficiente, cu atât sănătatea noastră va fi mai bună și ne vom simți bine.

Cum ne refacem organismul după ce am mâncat fasole cu ciolan

Mesele bogate și grele, alcoolul, cofeina, medicamentele sunt doar câțiva dintre factorii care împiedică detoxifierea realizată natural de organism.

Toxinele acumulate în corp zi de zi, duc în timp la depozite de grăsime, stări de oboseală și apatie, iritabilitate, scăderea memoriei și probleme digestive. Primul care are de suferit în acest caz este ficatul.

Ficatul este un organ uimitor de complex, esențial pentru sănătate. Are multiple funcții în organism și este responsabil de procesarea tuturor substanțelor cu care intrăm în contact: de la ce mâncăm, bem, până la ce cremă folosim pentru piele.

Detoxifierea reprezintă procesul de curățare a toxinelor din organism și stimularea funcționării normale a metabolismului. Putem urma acest proces prin hrană sănătoasă și mișcare regulată.

Cure care funcționează după ce am mâncat fasole cu ciolan

Cu privire la alimentație, există mai multe tipuri de cure de detox care variază ca recomandări și durată în funcție de obiectivul stabilit. Există însă un set universal de recomandări de bază pe care ar trebui să le respectăm, indiferent de tipul de detox urmat:

  1. Hidratarea: apă este vitală unui organism sănătos. Astfel, consumați în timpul curei de detox 40 ml de apă/kg corp. Adică, dacă aveți 60 de kg, atunci 40×60 = 2400 ml=2,4L apă/zi. Începeți fiecare dimineață cu un pahar de apă călduță consumat pe stomacul gol. Puteți adăuga și sucul de la o jumătate de lămâie;
  2. Renunțați sau diminuați pe cât posibil consumul de alcool, cafea și fumatul;
  3. Excludeți din alimentație zahărul rafinat, mezeluri, dulciuri, băuturi răcoritoare, alimente conservate, prăjeli;
  4. Eliminați făinoasele rafinate (orez, paste, pâine, făină) și măriți aportul de fibre integrale (tărâțe, fulgi de ovăz, fulgi de secară, semințe de în etc);
  5. Consumați multe verdețuri, legume și fructe proaspete.

Faceți mișcare și scăpați de toxinele de la fasolea cu ciolan!

La toate acestea mai trebuie adăugat un ingredient extrem de important: mișcarea zilnică, puteți frecventa sala de sport, puteți face exerciții și acasă sau chiar plimbări cu mers activ de 20-30 de minute pe zi.

Studiile au demonstrat ca orice activitate fizica e benefica, cu cât mai multă, cu atât mai bine. Recomandările actuale precizează că adulții sănătoși de orice vârsta trebuie să facă 2,5-5 ore săptămânal de activitate fizica (sau exerciții aerobice), măcar de intensitate moderata sau 1-2,5 ore pe săptămâna de activitate fizica intensa. Activitățile moderate sunt acelea care necesita efort sporit, dar permit menținerea unei conversații (mers în pas vioi, înot blând, jocul de tenis și activități casnice, precum aspiratul sau tunsul gazonului). Activitățile intense sunt cele care determină greutate în respirație – funcție de antrenamentul personal – cu imposibilitatea menținerii unei conversații (aerobic, jogging, competiții sportive, ciclism, înot).

Sedentarii trebuie să înceapă printr-un program de exerciții ușoare cu creșterea
progresivă a intensității, duratei și frecvenței efortului fizic.