Cum ne vindecăm de tristețea lunii ianuarie
Starea de tristețe mai greu de controlat este specifică lunii ianuarie, atrage atenția dr. Petronela Nechita, medic psihiatru la Institutul de Psihiatrie ”Socola„ din Iași, care spune că totuși sunt soluții să evităm depresia.
În prima lună a anului este chiar o zi (a treia zi de luni din ianuarie) numită ”blue monday”, despre care se spune că ar fi cea mai tristă zi din an.
Explicațiile sunt mai mult de ordin meteorologic. În general, luna ianuarie este una mai puțin însorită, cu multe zile la rând cenușii, cu ceață persistentă, umede și reci. Dar mai ales în această perioadă a anului, zilele sunt scurte și mai puțin luminoase.
”Tulburarea afectivă sezonieră (SAD) este favorizată de temperaturile scăzute şi zilele scurte, acestea permiţând o expunere insuficientă la lumină. Cel mai adesea, în această perioadă a anului, plecăm la muncă de acasă pe întuneric şi ne întoarcem tot pe întuneric. Ştim cu toţii că lumina soarelui contribuie la creşterea nivelului serotoninei şi al vitaminei D. Atunci când nu beneficiem suficient de lumina solară, când aceasta este scăzută, apar stările depresive. De aceea, incidenţa depresiei în ţările cu o climă rece este mai ridicată„, a explicat dr. Petronela Nechita, citată de Agerpres.
Bolile accentuează tristețea
Starea de tristețe se accentuează și ca urmare a informațiilor despre viroze, gripă, virusuri, medicamente lipsă din farmacii, despre conflictul de la graniță, despre pensii, scumpiri etc. La toate acestea se adaugă și faptul că luna ianuarie vine și cu facturile la utilități, cu taxe și cu impozite.
Și să nu uităm că abia am ieșit dintr-o pandemie care a avut o influența copleșitoare asupra sănătății fizice și psihice. Un studiu publicat în revista The Lancet arată că numărul persoanelor afectate de depresie a crescut cu peste 53 de milioane, iar al celor afectate de anxietate, cu 76 de milioane, la nivel global.
Depresia este o tulburare a dispoziției, care provoacă un sentiment persistent de tristețe și pierderea interesului față de activitățile care ne bucurau cândva.
Pentru a evita căderea în depresie, medicul psihiatru spune că avem la îndemână soluții: exerciții fizice, plimbări relaxante, dietă echilibrată, interacțiune cu rude, prieteni, somn (opt ore pe noapte) odihnitor, lecturi, filme, piese de teatru deconectante. Este esențial să fie evitate singurătatea și tendința de a căuta refugiu în consumul de alcool.