Cum părăsești corect sensul giratoriu, de fapt. Cea mai importantă regulă
A trecut mai bine de un an de când au fost adoptate noile prevederi ale Codului Rutier privind circulația în sensul giratoriu, dar cu toate acestea, creează în continuare dispute aprinse printre șoferi. Iată cum părăsești corect sensul giratoriu, de fapt.
Cum părăsești corect sensul giratoriu
Regula generală a sensului giratoriu s-a menținut, astfel că cei aflați în interiorul acestuia au întotdeauna prioritate. Însă o altă prevedere le dă mari bătăi de cap șoferilor. Și anume, cea referitoare la părăsirea sensului giratoriu.
Mai exact, cine are prioritate atunci când se iese din sensul giratoriu. În mediul online există multe videoclipuri de bord ale mașinilor care demonstrează că mulți șoferi încă nu știu care este regula.
Citește și: Modificare majoră la Codul rutier. Sunt vizați cei cu biciclete, mopede sau trotinete electrice
În legislație este specificat clar faptul că prioritatea la schimbarea benzii în sensul giratoriu se acordă la fel ca și în cazul drumurilor drepte. Adică șoferul trebuie să semnalizeze când trece de pe o banda pe alta și să se încadreze doar după ce acordă prioritate celor aflați pe acea bandă.
De aici deducem faptul că, în cazul unui giratoriu cu cel puțin 2 benzi, șoferul care se află cel mai aproape de centrul giratoriului va trebui să acorde prioritate șoferilor care circulă pe banda din dreapta sa, pentru a putea părăsi sensul.
Singura bandă care are întotdeauna prioritate
Modificările recente la Codul Rutier privind circulația în sensul giratoriu fac ca o singură bandă să aibă întotdeauna prioritate. Mai exact, este vorba de prima bandă. Șoferii aflați pe banda 1 se pot deplasa fără a da prioritate altor vehicule.
”Cel mai bine e să te încadrezi pe banda 1 când circuli în sensul giratoriu. Astfel, poți părăsi mai ușor intersecția, indiferent că vrei să o faci pe la prima ieșire sau pe la a patra. Cei care circulă pe banda 2, de exemplu, trebuie să acorde prioritate celor de pe banda 1. Iar cei de pe banda 3 celor de pe benzile 1 și 2. Oricum, ca regulă generală, toți șoferii ar trebui să se asigure, indiferent că au prioritate sau nu, pentru că doar așa poți preveni un accident. Chiar și cei de pe banda 1 ar trebui să fie atenți la intențiile celor de pe banda 2, de exemplu, care poate nu știu că trebuie să le acorde prioritate”, este sfatul dat de instructorul auto Marian Croitoru, care este și profesor de legislație rutieră.