Cum poate explozia de Covid din China să provoace o penurie de medicamente în Europa
După renunțarea la politica „zero Covid”, China se confruntă cu o explozie a contaminărilor. Spitalele sunt supraîncărcate, iar serviciile de urgență sunt sub o presiune constantă.
Dacă efectele acestui fenomen nu s-au propagat în restul lumii, iată că experții estimează că urmările vor fi în curând vizibile, în primul sub forma penuriei de medicamente în Europa.
După aproape trei ani de reguli draconice și o mișcare amplă de proteste populare, China a renunțat la politica ”zero Covid”, la începutul lui decembrie. Pentru ca, după numai trei săptămâni, China să se confruntă cu unul dintre cele mai mari valuri de contaminare de la începutul pandemiei, punând în mare dificultate spitalele și crematoriile.
În ultimele trei săptămâni, în China, cel puțin 250 de milioane de persoane s-au infectat.
Ceea ce se întâmplă acum în China va avea impact inevitabil într-un fel sau altul asupra sănătății globale, analizează Christian Brechot, virusolog și președinte al Global Virus Network, citat de BFMTV.
Risc de apariție de noi variante
În primul rând, într-o populație cu atât de multe persoane infectate și care coabitează, se pune problema cel puțin teoretic a riscului de apariție a noi variante ale virusului, subliniază Christophe Brechot. Nu suntem într-o situație de amenințare imediată, spune Brechot, care reamintește că ”suntem mai bine protejați comparativ cu trei ani în urmă”.
În al doilea rând, sunt ”riscurile economice”. Cu acest număr mare de bolnavi, situația din 2020 s-ar putea repeta: uzine care-și opresc producția și stoparea exporturilor… Mai ales că, în multe provincii chineze, angajații sunt autorizați să revină la lucru chiar dacă au simptome de Covid.
În mod special, această situație ar putea avea consecințe asupra întregii Europe în privința aprovizionării cu medicamente. În acest sens, Remi Salomon, președintele comisiei medicale a AP-HP (Asistența publică-Spitale din Paris), preciza pe tweet că ”80% din principiile active, materia primă pentru medicamentele noastre, sunt fabricate în China și India”. ”Valul Covid care lovește în prezent China riscă să ne agraveze dificultățile de aprovizionare cu multe medicamente”, a scris acesta, evocând nevoia de a ”reloca producția”.
Riscul tensiunii legate de aprovizionarea cu medicamente este real, confirmă Christophe Brechot, în condițiile în care un număr mare de întreprinderi chineze și-au oprit activitatea din cauză că angajații sunt bolnavi.