Cum poate fi scăzută factura la energie. Alternative mai ieftine la curentul electric

Publicat: 07 sept. 2021, 09:26, de Laura Macovei, în ACTUALITATE , ? cititori
Cum poate fi scăzută factura la energie. Alternative mai ieftine la curentul electric
PSD vrea plafonarea prețului la energie

Panourile solare ar putea fi una din alternativele mai „ieftine” la curentul electric, mai ales în perioada verii. Într-un bloc din Alba Iulia, costurile au fost reduse cu până la 50% după ce au fost montate panouri solare care asigură apa caldă a locuitorilor.

În Constanța, spre exemplu, panourile fotovoltaice și o turbină eoliană ajută la crearea de energie verde și sunt familii care au costuri „zero” pe factura de curent electric. 

Costurile de întreținere pentru cei 100 de locatari au fost reduse cu mai bine de 50%, fiindcă din luna aprilie până în luna octombrie, apa caldă este produsă de panouri solare. Finanțarea a fost 85% bani europeni, 13% buget de stat și 2% buget local. Valoarea lucrărilor a fost de 1,6 milioane de lei”, a declarat Flaviu Buta, purtător de cuvânt al Primăriei Alba Iulia.

Primăria Alba Iulia are acum în plan să monteze panouri fotovoltaice pe clădirea instituției și pe 5 școli din oraș. Proiectul este în faza studiului de fezabilitate și este estimat la 800.000 de euro.

Panourile fotovoltaice ajută la crearea de energie verde. În comuna Limanu din județul Constanța câțiva localnici au optat deja pentru surse alternative de curent electric.

Folosesc două sisteme. Am două eoliene. O eoliană de 3 kW și 16 panouri fotovoltaice de câte 250 de watti fiecare. În total, ar fi undeva la 3 kW pe care îi produc panourile pe oră, iar eoliana, în condițiile în care bate vântul foarte puternic, produce tot 3 kWh”, spune Cristian Mitran, proprietarul unei case „verzi”.

Așa se face că în momentul de față, proprietarul își asigură curentul electric fără să depindă de sistemul centralizat. Mulți vecini și-ar dori să-i poată urma exemplul, mai ales că nu se anunță vremuri tocmai bune.

Cele 16 panouri fotovoltaice, turbina eoliana și bateriile l-au costat pe proprietarul din Limanu aproximativ 7.000 de euro.