Cum pot investiţiile în energia regenerabilă să ajute România să recupereze pierderile povocate de pandemie
Proiectele de investiţii în energie regenerabilă ar putea să ajute România să recupereze, în următorii trei ani, peste 60% din pierderea de Produs Intern Brut (PIB) cauzată de pandemie, dar și să genereze circa o mie de locuri de muncă la un milion de locuitori, susţin consultanţii EY România.
Un studiu EY derulat în 47 de ţări, printre care şi România, și care a fost publicat recent arată că proiectele potenţiale din domeniul energiei eoliene (terestre şi marine), solare şi hidro de la nivel global ar putea să aducă o schimbare majoră în reducerea emisiilor, să creeze 10 milioane de locuri de muncă, dar şi să genereze creştere economică în valoare de aproximativ 1,9 trilioane de dolari.
“În plus, prin intermediul politicilor cheie, statele ar putea stimula investiţiile din sectorul privat care să acopere peste 90% din oportunităţile totale de investiţii, accelerând astfel creşterea cu un aport minim de resurse publice, arăta recent un studiu EY derulat în 47 de ţări, printre care şi România”, a precizat Mihai Drăghici, director Consultanţă la EY România.
Din cauza impactului economic al pandemiei provocate de COVID-19, PIB a scăzut în toată lumea, în 2020, însă, prin proiectele de investiţii s-ar putea diminua sau recupera o parte substanţială din pierderile economice de peste 2,2 trilioane de dolari înregistate la nivelul tuturor ţărilor incluse în studio. În același timp, s-ar pune bazele unei creşteri economice durabile susţinută de sursele de energie regenerabile, care sunt disponibile şi presupun costuri mici.
Fluxul de proiecte pregătite pentru demarare ar putea asigura o injecţie de peste 1,9 trilioane de dolari în economia globală într-un interval de trei ani, adică circa 85% din pierderea de PIB din 2020.
Impactul în România
În România, investiţiile în energie regenerabilă ar putea permite o reducere substanţială a emisiilor de CO2, atingând până la 17% din ţinta contribuţiilor stabilite la nivel naţional pentru 2030, angajată prin Acordul de la Paris.
„În acelaşi timp, oportunităţile de investiţii în proiectele de energie regenerabilă ar putea acoperi aproximativ 60% din totalul de pierdere de PIB în 2020 cauzată de pandemie, poziţionând ţara noastră în rândul ţărilor cu capacităţi investiţionale ridicate. Potenţialul de creare de locuri de muncă la nivel local este de aproximativ 1.000 de noi locuri de muncă la un milion de locuitori, un număr uşor mai mic în comparaţie cu alte ţări incluse în primele 40 de ţări atractive pentru investiţii în proiecte de energie regenerabilă (EY RECAI Renewable Energy Country Attractiveness Index)”, arată sursa citată.
Reformă prin PNRR
România are în vedere o reformă încurajatoare a pieţei de energie electrică ca parte a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) și care vizează: eliminarea treptată a centralelor pe bază de cărbune şi lignit până în 2032; introducerea contractelor pentru diferenţă (CfD) ca principal mecanism de sprijin pentru investiţiile în producţia de energie din surse regenerabile; negocierea directă a acordurilor de cumpărare de energie electrică (Power Purchase Agreements – PPA) de către toţi producătorii de energie; simplificarea procedurilor de acordare a licenţelor şi de autorizare pentru investiţiile în surse regenerabile; stabilirea unor timpi de răspuns administrativ mai scurţi şi obligatorii şi proceduri pentru întârzieri inutile; introducerea unui un cadru specific de sprijin pentru investiţiile offshore în domeniul energiei din surse regenerabile în regiunile în prezent insuficient exploatate.
Cinci măsuri de stimulare
Pentru stimularea proiectelor de investiţii în domeniul energiei verzi ar fi nevoie de cinci măsuri, susține consultantul EY România. Prima măsură este aceea prin care Guvernele să aibă în vedere stabilirea unor obiective naţionale exigente, cu responsabilităţi şi angajamente clare care să ofere încredere investitorilor şi sectorului privat.
De asemenea, Guvernele şi organismele de reglementare trebuie să definească un mediu legislativ care să favorizeze în mod clar producţia de energie din surse regenerabile şi să asigure un cadru de susţinere a pieţei, iar instituţiile financiare naţionale să evalueze posibilitatea acordării de capital unei game largi de dezvoltatori, inclusiv întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM).
Mai este nevoie și de simplificarea procedurilor de atribuire a terenurilor şi de autorizare, pentru ca acestea să se deruleze rapid şi la costuri mai mici și să poată să asigure terenurile necesare proiectelor de energie regenerabilă.
Nu în ultimul rând, este nevoie de dezvoltarea unei infrastructuri de distribuţie capabilî să ofere o largă interconectare la nivel naţional şi internaţional, un echilibru între cerere şi ofertă, precum şi reglementări liberalizate care să permită furnizorilor privaţi să se conecteze la reţea, extinzând-o.
Studiul a fost comandat de Fundaţia Europeană pentru Climă (FEC), iar echipa EY din domeniul energiei a analizat potenţialul de oportunităţi investibile din domeniul energiei şi resurselor din 47 de economii-cheie capabile să susţină planurile de redresare „verde”. Au fost vizate proiectele pregătite pentru demarare sau cele care pot fi lansate pe termen scurt.
EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 312.250 de angajaţi în peste 700 de birouri în 150 de ţări şi venituri de aproximativ 40 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2021.