Cum poți cumpăra apartamente în zone de lux la jumătate de preț

Publicat: 26 sept. 2024, 08:10, de Mariana Olteanu, în Imobiliare , ? cititori
Cum poți cumpăra apartamente în zone de lux la jumătate de preț

Într-o piață imobiliară cu prețuri în creștere, apartamentele executate silit pot reprezenta o oportunitate pentru investitori. Cu toate acestea, astfel de apartamente vin și cu niște riscuri semnificative. Persoanele care licitează pentru astfel de proprietăți pot achiziționa imobile la prețuri reduse, uneori chiar la jumătate din valoarea de piață. Totuși, specialiștii avertizează că o investiție în astfel de apartamente nu poate fi lipsită de provocări.

Cum se derulează procesul de licitație pentru astfel de apartamente?

Cei care doresc să participe la licitații trebuie să depună o cauțiune de 10% din valoarea estimată a proprietății pentru a se înscrie. Dacă imobilul nu se vinde la prima licitație, prețul poate scădea la 75% din valoare și poate ajunge la cel mai bun preț oferit la a treia rundă. Totuși, Toma Filipovici, președintele Asociației Profesionale a Agenților Imobiliari din România (APAIR), subliniază că aceste scăderi nu sunt garantate în cazul persoanelor fizice.

„Dacă bunul nu se adjudecă la prima licitaţie, urmează încă un prag la care el se expune în piaţă la 75% din valoare. Dacă nu se adjudecă nici atunci, legea spune că el  va fi cumpărat cu cea mai bună ofertă care se face. Însă aceste praguri nu sunt standard când vorbim despre persoane fizice, adică nu putem să aşteptăm aceşti trei paşi ca să luăm un bun la 50 sau 30%din valoarea lui de piaţă”, a declarat Toma Filipovici, preşedinte APAIR pentru Observator. 

Apartamentul nu poate fi văzut înainte de cumpărare

Unul dintre cele mai mari dezavantaje este că, de obicei, nu se poate vizualiza imobilul înainte de a licita. În unele cazuri, noii proprietari pot fi nevoiți să asiste la evacuarea vechilor locatari, ceea ce poate crea un disconfort emoțional. Avocatul Adrian Cuculis a relatat situații în care familii cu copii sau bătrâni au fost evacuate, iar unele imobile au fost vandalizate de foștii proprietari înainte de predare.

„Am văzut şi bătrâni scoşi din imobilele lor, familii cu copii. Mulţi dintre cei care au cumpărat imobile la licitaţie publică s-au trezit că în cadrul imobilelor nu mai aveau geamuri. Pentru că există o practică, ca în momentul în care pierd imobilul să-l distrugă”, a declarat avocatul Adrian Cuculis.

Există însă și persoane care urmăresc astfel de licitații de ani de zile în speranța de a prinde o afacere bună. Potrivit lui Daniel Crainic, director de comunicare la o platformă imobiliară, acest segment de piață este atractiv mai ales pentru investitorii care doresc să închirieze ulterior proprietățile achiziționate. Cu toate acestea, el avertizează că ultima ofertă poate urca uneori aproape de valoarea inițială, reducând avantajul financiar.

Deși apartamentele executate silit pot fi o șansă de a achiziționa proprietăți la prețuri atractive, cumpărătorii trebuie să fie conștienți de riscurile și provocările implicate, inclusiv eventualele probleme legale sau de reparații ale imobilului.