Cum poți fi spionat prin dispozitivele inteligente din casa ta ?

Publicat: 14 oct. 2023, 08:30, de Teodora Dinu, în ACTUALITATE , ? cititori
Cum poți fi spionat prin dispozitivele inteligente din casa ta ?

Dispozitivele inteligente din acasă îți pot face viața mai ușoară prin automatizarea sarcinilor simple, cum ar fi stingerea luminilor sau încuierea ușii din față. Cu toate acestea, ar trebui să fiți conștienți și de potențialele riscuri ale utilizării acestor dispozitive.

Hackerii ar putea să vă acceseze rețeaua WiFi, prin router, și să vă compromită confidențialitatea sau securitatea. Ei ar putea să vă spioneze prin camerele sau microfoanele din casă sau să vă fure informațiile personale sau financiare.

Puteți lua măsuri pentru a vă proteja rețeaua WiFi, astfel încât să vă puteți bucura de dispozitivele dvs. inteligente de acasă fără griji. Iată câteva dintre sfaturile de securitate.

Faceți actualizări la router

Primul lucru pe care ar trebui să-l faceți pentru a vă asigura că rețeaua dvs. de acasă este sigură, este să vă uitați la setările de pe router. Aveți un nume de utilizator sau o parolă de bază, ușor de ghicit, cum ar fi „Admin” sau „Parolă”? Dacă da, atunci trebuie să le schimbi imediat. Este posibil să existe instrucțiuni pe routerul dvs. despre cum să faceți acest lucru sau puteți apela furnizorul dvs. de internet și îi cereți să vă ghideze pașii.

Rulați cel mai recent firmware pe routerul dvs

Rularea celui mai recent firmware pe router este esențială pentru a vă menține rețeaua sigură și eficientă. Firmware-ul este sistemul de operare al routerului și controlează diverse funcții și setări. Pentru a actualiza firmware-ul routerului, trebuie să descărcați cea mai recentă versiune de pe site-ul web al producătorului și să o instalați pe router.

Cum să actualizați firmware-ul la router?

Pașii exacti pot varia în funcție de modelul și marca de router. Conectați computerul la router cu un cablu Ethernet. Acest lucru va asigura o conexiune stabilă în timpul procesului de actualizare.

Găsiți adresa IP a routerului și introduceți-o în browserul dvs. web. De obicei, puteți găsi adresa IP pe un autocolant de pe partea de jos a routerului sau verificând setările de rețea, pe computer.

Conectați-vă la pagina de gestionare web a routerului dvs. cu numele de utilizator și parola. Dacă nu le cunoașteți, puteți să le încercați pe cele implicite sau să consultați manualul routerului.

Navigați la secțiunea de actualizare a firmware-ului și căutați fișierul firmware pe care l-ați descărcat de pe site-ul web al producătorului. Ar trebui să aibă o extensie .img sau .chk.

Faceți clic pe butonul de actualizare și așteptați finalizarea actualizării. Nu opriți și nu deconectați routerul în acest timp, deoarece vă poate deteriora dispozitivul.

Reporniți routerul pentru a finaliza upgrade-ul. Este posibil să fie necesar să vă reconectați dispozitivele la rețea după repornire.

Asigurați-vă că routerul are cea mai recentă criptare

Unul dintre cei mai importanți pași pentru a vă securiza rețeaua wireless este utilizarea unui protocol de criptare puternic. Criptarea este un proces care îți amestecă datele și le face imposibil de citit pentru oricine le interceptează. Cele mai recente protocoale de criptare pentru rețelele fără fir sunt WPA2 și WPA3, care reprezintă Wi-Fi Protected Access 2 și 3. Aceste protocoale folosesc algoritmi avansați pentru a vă proteja rețeaua de accesul neautorizat, furtul de date și alte amenințări potențiale.

Cum să verificați ce protocol de criptare folosește routerul?

Trebuie să vă conectați la pagina de gestionare web a routerului. Puteți face acest lucru introducând adresa IP a routerului în bara de adrese a browserului dvs. web. De obicei, puteți găsi adresa IP pe un autocolant în partea de jos a routerului sau verificând setările de rețea pe computer. După ce vă conectați cu numele de utilizator și parola, puteți naviga la secțiunea de securitate wireless și puteți căuta opțiunea de criptare. Ar trebui să vă arate dacă routerul dvs. utilizează WPA2 sau WPA3.

Dacă routerul utilizează un protocol de criptare mai vechi

Dacă routerul dvs. utilizează un protocol de criptare mai vechi, cum ar fi WEP (Wired Equivalent Privacy), ar trebui să îl actualizați cât mai curând posibil. WEP este foarte slab și vulnerabil la hacking și nu oferă o protecție adecvată rețelei dvs.

Puteți actualiza protocolul de criptare al routerului dvs. prin descărcarea și instalarea celui mai recent firmware de pe site-ul web al producătorului. Alternativ, puteți cumpăra un nou router care acceptă WPA2 sau WPA3 în mod implicit. Acest lucru vă va asigura că rețeaua dvs. wireless este sigură și actualizată.

Creați parole unice pentru router

Vrei să te asiguri că creezi mereu parole unice, nu doar pentru rețeaua WiFi și dispozitivele de acasă inteligente, ci și pentru toate conturile tale. Toate parolele dvs. ar trebui să fie diferite și nu trebuie să repetați niciodată aceeași parolă în mai multe conturi, deoarece dacă un cont este încălcat, vă lăsați deschis să vi se încalce toate conturile.

Cel mai bun mod de a găsi parole de calitate și de a ține evidența tuturor parolelor tale unice este să folosești un manager de parole. Vă va ajuta să creați parole unice și greu de spart pe care un hacker nu le-ar putea ghici niciodată. De asemenea, vă ține evidența tuturor parolelor într-un singur loc și le completează pentru dvs. atunci când vă conectați la un cont, astfel încât să nu trebuiască să le amintiți niciodată. Cu cât vă amintiți mai puține parole, cu atât este mai puțin probabil să le reutilizați pentru conturile dvs.

Utilizați autentificarea cu doi factori

A avea o parolă puternică este grozav, iar acea parolă puternică susținută de autentificare cu doi factori (2FA) este și mai bine. Autentificarea cu doi factori va împiedica un hacker să intre în rețeaua dvs. sau în alte conturi, chiar dacă vă ghicește corect parola, deoarece îi va solicita să ofere mai multe informații pe care probabil nu le vor avea. Multe dispozitive inteligente de acasă acceptă 2FA, inclusiv Amazon Echo, Arlo, Google Nest, Ring și multe altele, așa că cu siguranță ar trebui să vedeți cum să activați 2FA dacă aveți unul dintre aceste dispozitive.

Utilizați un software antivirus bun pe toate dispozitivele

Una dintre cele mai obișnuite modalități prin care hackerii pot obține acces la oricare dintre dispozitivele dvs. este să trimită un e-mail sau un document infectat sau să păcălească un utilizator să facă clic pe un link care ajunge să descarce acest malware, precizează foxnews.

Evitați toate acestea instalând un software antivirus care va detecta orice potențială amenințare înainte de a vă putea prelua dispozitivul sau routerul.

Dacă rulați software antivirus pe dispozitivele dvs., veți fi oprit să faceți clic pe orice linkuri rău intenționate sau să descărcați orice fișiere care vor elibera programe malware în dispozitivul dvs. și, eventual, informațiile dvs. private vor fi furate.

Citește și: Asigurare obligatorie (RCA) pentru trotinetele electrice