Cum poți forma tineri în IT, când înoți contra curentului cu un dinozaur

Publicat: 01 nov. 2022, 12:00, de Roxana Roseti, în SOCIAL , ? cititori
Cum poți forma tineri în IT, când înoți contra curentului cu un dinozaur

Există un limbaj de programare, folosit de multă vreme de către clienți bancari și nu numai. Nu există șanse că se va renunța la el fiind considerat un fel de dinozaur al programării! Mai mult, cineva insistă să formeze tineri, în IT, tocmai „pe baza” acestui dinozaur.

Ceea ce este cam neobișnuit: Cum poți forma tineri în IT când înoți contra curentului cu un dinozaur?

Sună cam SF, dar nu pentru mediul IT. Dinozaurul are un nume: Cobol! Reprezintă un limbaj comun de programare orientat către afaceri, fiind unul dintre primele limbaje de programare la nivel înalt dezvoltate în 1959 prin combinarea eforturilor guvernului american, universităților și oamenilor din industrie.

Cum poți forma tineri în IT

Ideea este aceea că, în momentul de față, cineva si-a asumat provocarea de a „înota contra curentului” și a continuat aproape anual sa formeze tineri in limbajul de programare Cobol. Considerat pentru multa lume un dinozaur al programarii. Tocmai în aceste vremuri, când retenția angajaților –  fluctuatia de personal și criza de talente se află  la ordinea zilei. Sau, mai bine zis, tocmai de aceea.

Spre exemplu, compania HN Services, pe lângă cele mai cerute limbaje de programare în momentul de față – Java, .Net, PHP, Javascript – „înoată contra curentului” și a continuat aproape anual sa formeze tineri în limbajul de programare Cobol.

În spatele miilor de tranzactii financiare zilnice încă se află mii de linii de cod scrise in COBOL. Și, după cum spun angajații HN: „Ar trebui să facem față unui eveniment apocaliptic ca să declarăm că acest limbaj o sa moară în curând”.

S-a pariat pe dinozaur!

Adrian Ulescu, COO HN Services, spune de ce  compania a ales să facă acest lucru. Să ofere tinerilor oportunitatea de a devenit programatori Cobol.

În ADN-ul companiei noastre s-a aflat mereu dorinta de a investi în tineri, de a-i forma și a putea să le oferim un parcurs de carieră, încă de la iesirea de pe băncile facultății. Mulți parteneri bancari folosesc COBOL-ul în sistemele lor interne și de aceea am pariat împreună cu ei că acest limbaj de programare va continua să fie utilizat mulți ani de acum incolo”, este de părere Adrian Ulescu

El adaugă că este foarte important pentru un tânăr, mai ales la început de drum, să aibă o viziune clară a parcursului pe care îl poate avea. Mai ales că finalul trainingului HN ei își încep deja cariera ca programatori juniori și intră direct în activitatea zilnică a unui dezvoltator software.

Ne mândrim cu faptul că avem colegi programatori COBOL, care sunt cu noi încă de la începuturile noastre în România, de aproape 16 ani! Dar și colegi care la un moment dat au acceptat alte provocari profesionale și au devenit adevărați ambasadori – atât ai HN-ului, cât și ai Cobol-ului”, mai punctează Adrian Ulescu.

Cum se pot forma tineri în Cobol

Mai aflăm tot de la Adrian Ulescu, că un tânăr care are dorința sa invete, are skill-urile necesare și o gândire logică și structurată, „este candidatul ideal pentru a urma un training in Institutul nostru de formare. Pe o perioadă de 3 luni, el va învăța tainele Cobolului cu un trainer dedicat și va avea suportul necesar și din partea colegilor seniori.

Încă de la început ne-am asigurat că acești tineri vor avea un parcurs de carieră care le este prezentat înca de la început. Cu niște etape de salarizare timp de doi ani, care îi vor ajuta și motiva în același timp să crească ca și programatori Cobol”.

Candidații trebuie să dea mai întâi niște teste de logică, a căror acuratețe a demonstrat, de-a lungul timpului, cine are aptitudinile necesare să devina programator sau nu.

O nouă sesiune de training 

În urma testelor, va urma un training de trei luni, în urma căruia programatorii vor fi alocați pe diverse proiecte la partenerii bancari. „Este important de menționat că încă de la începutul trainingului, juniorii sunt plătiți și au siguranța că vor avea un job la finalizarea acestuia”, insistă Adrian Ulescu, știind foarte bine că oamenii doresc încă de la început să știe foarte bine cum stau, mai ales cei tineri și mai ales pe o asemenea piață volatilă a job-urilor.

În această toamnă HN-ul a deschis o nouă sesiune de traing în Cobol, de data aceasta pentru vorbitori de italiană și spaniolă. Prin urmare, dacă ai urmat o universitate cu profil tehnic și ești interesat să urmezi tainele unui limbaj de programare considerat pentru toți un dinozaur, poți răspunde provocării!