Cum pregătește Europa pentru iarnă: spălarea mâinilor cu apă rece, program de noapte, Crăciun fără magia luminilor…
Fiecare țară deja a trecut la restricții și dacă criza energetică se adâncește există planuri de rezervă, de urgență, care ne amintesc de pandemie: închiderea teleschiurilor, reducerea programului pentru baruri și restaurante…
Elveția, ca toată Europa, se pregătește ca să facă față unei ierni dificile. Această țară este foarte dependentă nu de gazul rusesc, ci de electricitatea de la vecini. În 2021, aproape 60% din electricitatea importată de Elveția venea din Franța. Or, în Hexagon, ca și în alte țări, exporturile ar trebui reduse pentru a evita penuria. Amenințarea vizează în special stațiunile de schi. În cazul unui deficit de energie în cantonul Valais, planul de urgență al Confederației prevede închiderea teleschiurilor, instalații care consumă multă energie electrică.
La scară națională, scenariul cel mai pesimist prevede ca, ”la ordinul autorităților, operatorii electrici să întrerupă curentul timp de patru ore în toată țara, la fiecare opt ore, inclusiv pentru locuințe”, potrivit RTS.
În cazul unei amenințări la nivel național în privința energiei electrice, Swissmem, federația patronală care îi reprezintă pe fabricanții de mașini și echipamente electrice din Elveția, preconizează introducerea muncii în schimbul de noapte și în weekend pentru a menține uzinele în funcțiune. Sunt modalități prin care se urmărește reducerea consumurilor.
Germania, foarte dependentă de gazul din Rusia, a luat măsuri drastice. În administrații și clădiri publice, este eliminată încălzirea spațiilor comune, cum sunt culoarele, și nu va mai fi apă caldă pentru spălatul pe mâini. La aceste măsuri se adaugă întreruperea publicității luminate între orele 22:00 și 6:00 și iluminatul nocturn al clădirilor. Magazinele care folosesc energie pentru încălzire vor trebui să țină ușile închise. De asemenea, de la 1 septembrie, va fi interzisă încălzirea piscinelor private, dacă aceasta se face cu energie electrică sau gaz din rețeaua publică. Obiectivul vizat de guvernul german: reducerea consumului de gaze cu 2%.
Și sectorul privat a fost invitat să participe la efortul de respectare a acestor măsuri. Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a spus că nu dorește să ”măsoare temperatura în dormitoare”, dar a făcut apel la ”responsabilitate” pentru a contribui la reducerea consumului de energie. De la începutul lunii iunie, Germania depindea 35% de gazul rusesc față de 55% înainte de războiul din Ucraina. Dar mai mult de 50% din încălzirea șemineurilor se face cu gaz.
În Austria, la Viena se va sacrifica magia Crăciunului. Ring, celebra arteră din centrul orașului nu va mai fi luminată. Municipalitatea va renunța la feeria de lumini din târgurile Crăciun din piața primăriei odată cu lăsarea nopții, a precizat purtătorul de cuvânt al municipalității, Roberta Kraft.
În Italia, încă din luna aprilie, a fost limitată climatizarea la 25 de grade Celsius. Până în primăvară, gazul rusesc reprezenta 40% din totalul aprovizionării, față de 25% în prezent.
Dar dacă situația se agravează, guvernul italian are un plan radical, care prevede închiderea barurilor și restaurantelor la ora 23.00 în această iarnă. Iar comerciații vor trage obloanele la ora 19:00.
De asemenea, statul intenționează să limiteze furnizarea de gaze în sectoarele cu consum mare: industria cimentului, a sticlei, oțelării. Și iluminatul public ar putea fi redus.
În Spania, se limitează încălzirea la maximum 19 grade Celsius în timpul iernii și climatizarea la 27 de grade, vara. Regula aceasta este valabilă în spațiile comerciale și culturale, depozite, mijloace de transport, aeroporturi, gări. După închiderea magazinelor, vitrinele nu vor mai fi luminate.