Cum putem preveni cancerele din zona ORL
Evitarea a patru factori de risc – fumatul, abuzul de alcool, virusul HPV, expunerea la unele substanțe toxice – contribuie la prevenția cancerelor din zona ORL.
Comparativ cu cancerele de prostată, pulmonare și de sân, despre cancerele din sfera ORL (otorinolaringian) se vorbește mai puțin, deși sunt destul de frecvente.
Cancerele din zona ORL afectează partea superioară a căilor respiratorii și digestive (nas, gură, gât, trahee și esofag) și sunt cauzate, în principal, de consumul de tutun și alcool.
În total, 95% dintre persoanele diagnosticate cu un astfel de cancer sunt fumătoare.
Oncologii spun că prin renunțarea la fumat, riscul de a dezvolta cancer al tractului aerodigestiv superior scade treptat și constant până când se apropie de cel al persoanelor care nu au fumat niciodată.
De altfel, tutunul și alcoolul au un efect devastator, în special în cazul cancerului laringelui.
La acești factori de risc se mai adaugă unul : virusul HPV (Human Papilloma Virus). Acesta este implicat, în principal, în cancerele din zona amigdalelor, numite orofaringe. Acesta este în special motivul pentru care vaccinarea împotriva HPV este recomandată tuturor tinerilor cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani (fete și băieți), cu o posibilă extindere și la tinerii cu vârste între 15 și 19 ani.
Unele tipuri de cancer ale tractului aerodigestiv superior pot fi legate și de expunerea profesională la anumite substanțe. În special, este vizat praful de lemn, care s-a dovedit că este implicat în declanșarea cancerelor de nazofaringe, cavitatea nazală și sinusuri. Se estimează că acest factor este cauza a aproximativ 45% dintre aceste tipuri de cancer.
Mai trebuie reținut că vârsta de debut a cancerelor ORL este în general între 50 și 64 de ani. Totuși, sunt depistate și la pacienți mai tineri, în special cancere ale cavității bucale, cancere cauzate de HPV și cele de cavum.