Cum rezolvă Ministrul Barna TÁNCZOS problema inundațiilor….pe timp de secetă?
Sezonul de iarnă 2022-2023 a fost unul cald și cu un important deficit de precipitații. Specialiștii spun că solul nu a acumulat rezerva necesară de apă, iar în cazul în care nici în primăvară nu vor cădea suficiente ploi, există un risc mare că ne vom confrunta și în acest an cu secetă.
În aceste condiții, în loc ca Ministerul Mediului să dezvolte împreună cu alte instituții programe de irigare sau de conservare a zonelor care riscă deșertificarea, ei au alte planuri. Vor înființarea unei noi funcții de secretar de stat. Atribuțiile acestuia ar fi gestionarea efectelor inundațiilor din România. Gestionarea situațiilor de urgență generate de inundații este o activitate care, așa cum ne-am obișnuit, este realizată de către Departamentul Situațiilor de Urgență din cadrul MAI. Ministrul Barna TÁNCZOS ar trebui să fie atent să nu stârnească nemulțumirea lui Arafat, dacă intră în zona lui de competență.
În coordonarea acestui minister există deja Administrația Națională „Apele Române” care are printre atribuții inclusiv administrarea, exploatarea și întreținerea infrastructurii Sistemului Național de Gospodărire a Apelor. De ceea ce este nevoie cu adevărat, sunt fondurile și proiectele responsabile pentru realizarea de diguri de protecție sau alte construcții și amenajări hidrotehnice care să diminueze riscul de inundații.
Ministrul Barna TÁNCZOS se simte neajutorat
La un minister cu mai puțin de 3500 de angajați, sunt deja 6 secretari de stat, un secretar general cu trei secretari generali adjuncți. Ministrului Barna TÁNCZOS nu i se pare suficient și cere imperativ înființarea unui nou post de secretar de stat. Sursele noastre spun că deja este aleasă persoana care va ocupa funcția. Se așteaptă doar publicarea în Monitor a Hotărârii de guvern. Salariul de bază a secretarului de stat de la Mediu este de cca 20.000 de lei.
Modificarea din proiectul de HG ar fi: “Ministrul mediului, apelor şi pădurilor este ajutat în activitatea sa de 7 secretari de stat, numiţi prin decizii ale prim-ministrului, precum şi de secretarul general şi de trei secretari generali adjuncţi, numiţi în condiţiile legii”
Ce spune Ministerul Mediului, în motivarea deciziei?
“Inundațiile produse în numeroase țări în ultimii ani și consecințele lor au condus, pe fondul unei creșteri a responsabilității sociale, la o nouă abordare, aceea de management al riscului la inundații, care se realizează coordonat de către toți factorii responsabili și care presupune conștientizarea și implicarea comunităților umane în evitarea pierderilor de vieți omenești și reducerea pagubelor.”, se precizează în Nota de fundamentare.
Ce spun specialiștii?
Un val de căldură în timpul iernii, niveluri scăzute de ploaie care au atins recorduri și o lipsă simțitoare a zăpezii fac ca râurile, canalele și lacurile din Europa să coboare la cote alarmant de joase, experții avertizând că seceta severă de anul trecut s-ar putea repeta, potrivit CNN. Imaginile cu albiile secate ale râurilor și cu lacurile diminuate sunt de obicei asociate cu căldura arzătoare a verii, nu cu perioada iernii. Însă un început de an excepțional de cald și uscat afectează o mare parte a Europei, inclusiv centrul și sud-estul Franței, nordul Spaniei și nordul Italiei. Există îngrijorări despre ce ar putea însemna aceasta pentru rezervele de apă. Situația apei din Europa a devenit „foarte precară”, potrivit unui studiu publicat în ianuarie de cercetători de la Universitatea Tehnologică Graz din Austria, care au folosit date din satelit pentru a analiza resursele de apă din sol în întreaga lume.
Sunt probleme mult mai importante de rezolvat de către acest minister, decât înființarea unei noi poziții de conducere.
Citeste și: Ministrul Tanczos Barna a „umflat” organigrama Ministerului Mediului cu peste 100 de posturi
Barna Tanczos continuă să saboteze turismul românesc de pe Litoral