Cum s-a ajuns la soluția Valeriu Zgonea la ANCOM. Avea promise alte funcții importante

Publicat: 10 mai 2023, 06:42, de Florentin Lucaniuc, în POLITICĂ , ? cititori
Cum s-a ajuns la soluția Valeriu Zgonea la ANCOM. Avea promise alte funcții importante

Deși de vreo 6 ani a fost dat afară din PSD și a dispărut din viața publică, fost șef al Camerei Deputaților și-a făcut reintrarea pe cai mai: direct pe post de șef la ANCOM.

Fostul lider PSD al Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a fost numit marți în funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), el fiind votat în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului. 270 de parlamentari au votat pentru numirea lui Zgonea la conducerea ANCOM, iar 33 au votat „împotrivă. Votul a fost secret cu buletine. ANCOM e arbitrul pieței telecomunicațiilor din România, fiind o instituție care se autofinanțează.

Din sursele „Adevărul”, nu acesta a fost planul inițial al PSD. Grupul de lideri din jurul lui Marcel Ciolacu au dorit, în prima fază, să-l trimită pe Valeriu Zgonea la Consiliul Concurenței, în luna decembrie fiind început un întreg proces de îndepărtare a lui Bogdan Chirițoiu din instituție. Însă imediat au fost semnale de la Comisia Europeană, că România riscă un infringement dacă schimbă legea de funcționare a CC, dar și din zona Palatului Cotroceni. Prin urmare, PSD a renunțat la plan. 

Apoi, PSD s-a gândit la numirea într-o funcție la ANRE. Însă la ANRE Valeriu Zgonea nu ar fi îndeplinit criteriile minimale pentru a ocupa funcția. Așa că au renunțat și la ANRE. S-a ajuns în cele din urmă la ANCOM, o funcție care în trecut a fost dată unui alt PSD-ist aflat într-o perioadă de reapropiere de partid, după ce fusese în dizgrație. Mai precis, Sorin Grindeanu, care în iunie 2017 a fost exclus din partid, după ce a refuzat să-și dea demisia din funcția de premier. Cinci luni mai târziu, Grindeanu era numit la șefia ANCOM.

Leafa de 10.000 de euro pe lună

Potrivit ultimelor declarații de avere ale celor de la conducere ANCOM, leafa este de aproximativ 10.000 de euro pe lună. Astfel, potrivit declarației de avere a lui Vlad Stoica, fostul șef al ANCOM, aferentă pentru anul fiscal 2021 (ultima care a fost depusă, în vara lui 2022). Practic, acesta a încasat 593.113 de lei. Așadar, media lunară era de aproximativ 50.000 de lei. Spre deosebire de alte instituții, ANCOM se autofinanțează, la fel ca ANRE și ASF, iar salariile nu sunt stabilite prin Legea salarizării unitare. 

Cum arată CV-ul integral

Înainte de a fi deputat, adică în anul 2000, Valeriu Zgonea a lucrat în zona transportului feroviar. În 1985 s-a angajat la SC „Construcții Feroviare” SA Craiova. În același an s-a transferat la Incertrans București, unde a lucrat până în 1990. 

Din 1990 până în 1993 a fost inginer stagiar la SC „Construcții Feroviare” SA Craiova, unde a condus, potrivit unui CV de pe site-ul Camerei Deputaților, „remodernizarea stației Piatra Olt”. Între 1994 și 2000 a fost transferat la Compania Națională „CFR” Sa, în funcția de inginer. Din 2000 a luat calea deputăției, până în 2016, când a plecat casă, după ce a fost exclus din PSD, în urma unui conflict cu Liviu Dragnea. În ultimii ani, adică din 2018, Valeriu Zgonea a lucrat la Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare în Informatică.

Curtea de Apel Bucureşti l-a achitat în februarie 2022 pe fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, într-un dosar în care fusese acuzat de DNA că a intervenit pentru numirea fiicei unui consilier judeţean în Buzău într-o importantă funcţie publică. Iniţial, instanţa de fond – Tribunalul Bucureşti – îl condamnase, în februarie 2020, pe Valeriu Zgonea la trei ani de închisoare cu executare, însă Curtea de Apel Bucureşti i-a admis apelul şi a dispus achitarea lui, decizia fiind definitivă. Zgonea a fost printre cei care au beneficiat de eliminarea înregistrărilor SRI din dosare.

„Colegul” lui Mihai Viteazul. În 2013

Valeriu Zgonea este cunoscut și pentru declarația sa referitoare la Mihai Viteazul, despre care a spus că este „colegul lui”. În 2013, în luna martie, Valeriu Zgonea a afirmat ca domnitorul Mihai Viteazul este „colegul” său, în contextul în care vorbea despre steagul secuiesc de mari dimensiuni arborat la Baraolt.

Eu sunt din orașul lui Mihai Viteazul. Dacă ei vor să ridice acolo steagul cu care au plecat cu colegul meu, Mihai Viteazul, acum câteva sute de ani să cucerească niște drepturi împotriva ungurilor, pe mine nu mă deranjează. Eu nu privesc cu atâta ură această chestiune, sunt colegi de-ai mei care arborează steagul Real Madridului sau Barcelonei, nu văd care e problema”, a afirmat Zgonea, întrebat de jurnaliști dacă îl deranjează arborarea steagului secuiesc de la Baraolt, scrie adevarul.ro