Cum s-au ales austriecii cu câteva sute de hectare în Oltenia într-o afacere cu panouri fotovoltaice
Austriecii au reușit să pună mâna pe câteva sute de hectare în sudul țării, într-o afacere care vizează construcția a 4 parcuri fotovoltaice pe o suprafață de 680 de hectare, pusă la dispoziție de Complexul Energetic Oltenia.
Investiția e finanțată de Ministerul Energiei din fondul de modernizare în proporție de 70%, potrivit Antena 3.
Este vorba de o sumă de 410 milioane de euro, care provine din cota României pentru certificatele de dioxid de carbon. Banii sunt incluși în planul de restructurare al CE Oltenia și acordați pe baza unor aplicații realizate de CE Oltenia și care a fost aprobată de către Comisia Europeană.
Proiectul a fost anunțat chiar de către Ministerul Energiei pe site, beneficiarul fiind CE Oltenia, care a decis să își ia, prin selecție directă, fără licitație, drept partener pe OMV, companie al cărui acționar principal este statul austriac.
Concret, CE Oltenia vine cu 410 milioane de euro și 680 de hectare, în timp ce aportul OMV este de 76 de milioane de euro.
Potrivit Antena 3, CE Oltenia nu doar că ‘’alege direct să facă afacerea cu OMV, dar, atenție, să împartă totul la jumătate‘’, ceea ce înseamnă că OMV devine proprietar pe jumătate din cele 680 de hectare și pe jumătate din energia care va fi produsă de cele 4 parcuri fotovoltaice în următorii 25 de ani.
Ce spune directorul general al CE Oltenia, Daniel Burlan
„Complexul Energetic Oltenia, în 2019 era într-o situație de dificultate. Era în pericol de a intra în direct în faliment ca urmare a lipsei de cash pentru achiziția certificatelor de CO2.
A fost nevoie să luăm un ajutor de salvare, la vremea respectivă de 254 de milioane cu condiția pentru a se transforma în ajutor de restructurare și condiție ca să nu rambursăm acei bani. N-aveam de unde să rambursăm fiindcă n-aveam posibilitate. Statul român era să notifice Comisia Europeană cu un plan de restructurare, astfel încât acel ajutor de salvare să se transforme într-un ajutor de restructurare”, spune Daniel Burlan.
Caietul de sarcini pentru a participa la procedura de selecție a fost cumpărat de 13 firme, dar oferte au depus doar OMV și Tinmar.
OMV a ofertat pentru 4 parcuri fotovoltaice, Tinmar pentru parcuri 4 parcuri fotovoltaice și centrala pe gaz de la Turceni.
„Deci a fost un proces transparent, un proces de selecție care a început din luna august cu respectarea etapelor, conform legislației”, a declarat Daniel Burlan la Antena 3 CNN.