Cum s-au schimbat afirmațiile lui Mircea Geoană după acuzațiile de plagiat în teza sa de doctorat

Publicat: 02 iul. 2024, 06:25, de Andrei Ceausescu, în ACTUALITATE , ? cititori
Cum s-au schimbat afirmațiile lui Mircea Geoană după acuzațiile de plagiat în teza sa de doctorat

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a respins acuzațiile de plagiat referitoare la teza sa de doctorat, declarând că acestea sunt „false” și că sunt motivate de considerente politice legate de o posibilă candidatură a sa la alegerile prezidențiale din acest an.

Înainte ca PressOne să facă publice aceste acuzații, Geoană sublinia că „nu are nicio problemă atunci când există dovezi că a încălcat standardele academice” valabile la momentul redactării tezei sale.

În urmă cu aproximativ 20 de ani, la ASE București, Mircea Geoană și-a susținut teza de doctorat. Potrivit informațiilor furnizate de PressOne, Geoană a fost acuzat că a plagiat cel puțin 78 de pagini din totalul de 279, recurgând la practica cunoscută sub numele de „plagiat prin traducere”. Se pare că Geoană a tradus o parte din rapoartele anuale prezentate Congresului SUA de către președinții americani Bill Clinton și George W. Bush și le-a inclus în teza sa de doctorat fără a le cita sau a le menționa în bibliografie. Într-un interviu acordat jurnalistei Emilia Șercan, Geoană a afirmat că a redactat teza sa cu onestitate absolută și în conformitate cu normele de atunci, subliniind că, în cazul în care regulile s-au schimbat de atunci, situația ar fi diferită.

După publicarea articolului de către PressOne, Geoană a adoptat o altă poziție. El a scris pe Facebook că se confruntă cu „o acuzație de plagiat a tezei de doctorat pe care am finalizat-o acum 20 de ani”, considerând că acuzația a apărut în contextul discuțiilor publice despre o posibilă candidatură a sa la alegerile prezidențiale. Geoană a subliniat că mai mulți experți în domeniu au analizat teza sa, iar software-urile anti-plagiat nu au identificat similitudini, catalogând acuzațiile drept „falsuri” și sugerând posibile intenții rele sau rea-credință din partea celor implicați în această situație.