Pentru masa festivă, ar trebui să alegeți ouă care au cel puțin 5 zile vechime. Ouăle prea proaspete sunt foarte greu de curățat.
Pentru a preveni crăparea ouălor la fiert, scoateți-le din frigider în prealabil și lăsați-le la temperatura camerei. Dacă fierbeți ouăle reci, coaja se poate crăpa din cauza diferenței de temperatură.
Cum să vopsești ouăle de Paște în diferite nuanțe
Ouăle se pot vopsi în roșu și maro folosind coji de ceapă. Cu cât mai multe coji, cu atât culoarea ouălor va fi mai intensă.
Aduceți apa la punctul de fierbere și adăugați cojile. Se pun la foc mare și se fierb timp de 40 de minute. Apa va căpăta o culoare intensă de vișiniu. Puneți ouăle în apa fiartă și țineți-le timp de 7-10 minute. Pentru o culoare cât mai intensă, puteți lăsa ouăle să se răcească în această apă.
Ouăle vopsite în ceai de hibiscus au o frumoasă culoare albastră cu irizații. Pentru o duzină de ouă, veți avea nevoie de 70 g de ceai de hibiscus și 1 litru de apă. Puneți hibiscusul în apă, aduceți apa la punctul de fierbere, puneți ouăle în apă și fierbeți 10 minute la foc mic sub capac. Imediat ce scoateți ouăle, acestea vor fi roșii, dar după răcire, coaja va deveni albastră.
Sfecla fiartă va da ouălor o tentă roz, spanacul – verde, varza roșie cu o lingură de oțet – violet, turmericul (2 linguri la 1 litru) – galben.