Cum să înfrunți oboseala post- sărbători: cauze și soluții pentru a-ți recăpăta energia

Publicat: 29 dec. 2024, 19:21, de Andrei Ceausescu, în Sănătate , ? cititori
Cum să înfrunți oboseala post- sărbători: cauze și soluții pentru a-ți recăpăta energia

Este acel moment al anului din nou. Cel în care nu îți mai amintești ce zi a săptămânii este sau când ai mâncat ultima dată ceva care nu era condimentat cu scorțișoară sau înmuiat în alcool. Și nici când te-ai trezit ultima dată simțindu-te proaspăt. În fapt, te simți obosit de ceva vreme. Ai dormit prost? Ai băut prea mult? Sau pur și simplu te obișnuiești cu o viață în care te simți constant obosit?

Puține lucruri sunt la fel de frustrante ca oboseala cronică. Nu poți lucra, te joci sau te odihnești eficient atunci când te simți epuizat. Și totuși, toți vom face față acestei stări la un moment dat, de obicei imediat după Crăciun – vina o poartă sezonul festiv, scrie The Independent.

Cauzele oboselii

Există nenumărate motive pentru care cineva ar putea să se simtă obosit, dincolo de factorii evidenți, cum ar fi boala, burnout-ul și somnul perturbat. Dar de ce unii dintre noi se simt întotdeauna obosiți, indiferent cât de sănătoși suntem? Și ce putem face pentru a combate acest lucru, fără a cheltui o avere pe suplimente și superalimente care, de multe ori, nu sunt decât o tactică de marketing?

„Oboseala este un simptom extrem de frecvent întâlnit în medicina generală”, spune Dr. Angela Rai, medic generalist la clinica Harley Street GP din Londra. „Există numeroase cauze ale oboselii, inclusiv somnul prost, deshidratarea și stresul, în special în perioada sărbătorilor, dar și cauze medicale.” Oboseala constantă este cunoscută sub denumirea de TATT (tired all the time) în termeni medicali. Printre cele mai frecvente cauze de TATT pe care le întâlnește Dr. Rai în practica sa se numără anemia (deficiență de fier), diabetul, febra glandulară, deficiențele de vitamina B12 și folat, și hipotiroidismul, o afecțiune în care glanda tiroidă nu produce suficient hormon tiroidian, ceea ce duce la un metabolism lent.

Alte condiții fiziologice care pot cauza oboseală frecventă includ Covid-ul prelungit, schimbările hormonale și apneea obstructivă în somn, o problemă respiratorie ce apare în timpul somnului, când mușchii gâtului se relaxează intermitent, perturbând respirația normală. În cazul femeilor, oboseala poate fi legată de ciclul menstrual, unele simțindu-se extrem de obosite în faza luteală, adică înainte de menstruație, când apar simptomele sindromului premenstrual (PMS).

Cum să combatem oboseala: sfaturi utile

Limbajul sănătos și un stil de viață echilibrat joacă un rol major în combaterea oboselii. „Dacă faci mișcare regulat, ești mai rezistent atât în fața efortului fizic, cât și a celor psihologici,” spune Dr. Sophie Bostock, expert în somn. „O dietă sănătoasă protejează împotriva oboselii cauzate de o alimentație nesănătoasă.” Mâncarea integrală este recomandată adesea pentru combaterea oboselii cotidiene, verdețurile, nucile, semințele și proteinele slabe contribuind la o dietă echilibrată care ar trebui să aducă o diferență vizibilă în nivelul de energie.

Un factor simplu, dar adesea neglijat, este hidratarea. „Deshidratarea este o cauză frecventă a oboselii și este bine cunoscut faptul că majoritatea oamenilor nu consumă suficientă apă”, spune Dr. Rai. „Deshidratarea scade volumul sanguin, ceea ce face mai greu pentru inimă să pompeze oxigen și nutrienți către mușchi și organe, ducând la senzația de oboseală.”

De asemenea, există o diferență între oboseala cotidiană și oboseala cronică. „Oboseala care durează mai mult de șase luni este denumită sindrom de oboseală cronică sau encefalomielită mialgică [ME]. Aceasta este o afecțiune complexă și puțin înțeleasă, însoțită de dureri musculare, slăbiciune musculară și dureri de cap,” explică Dr. Deborah Lee, expert online la Dr. Fox Online Pharmacy. „Problemele cognitive sunt frecvente și includ ceața mentală, insomnie și hipersensibilitate, de exemplu la lumină sau sunet.”

Cum să reduci oboseala zilnică

Indiferent de cauză, sunt câteva lucruri simple pe care le putem face pentru a ne simți mai puțin obosiți în viața de zi cu zi. Acestea includ eliminarea alcoolului și zahărului din dietă, ambele cauzând creșteri ale glicemiei, ceea ce duce la oboseală. „Expunerea la lumină solară, chiar și pentru o plimbare scurtă, poate reseta ceasul biologic și îmbunătăți atenția,” adaugă Meaden. „Un pui de somn de 20 de minute poate fi, de asemenea, o sursă rapidă de energie, fără a perturba somnul de noapte.”

În plus, reducerea nivelurilor de stres va ajuta. Pentru unii, acest lucru poate însemna petrecerea mai multor momente cu cei dragi, iar pentru alții, poate fi vorba de creșterea nivelului de exercițiu. „Activități precum yoga, tai chi sau cursurile de gimnastică pot oferi noi modalități de mișcare a corpului și de eliberare a hormonilor care induc senzația de bine,” sugerează Dr. Luke Powles, director asociat clinic la Bupa Health Clinics.

În final, totul se rezumă la un singur sfat: ai grijă de tine! În perioada sărbătorilor, acest lucru este adesea uitat, fie din cauza excesului de alcool și somnului insuficient, fie din cauza stresului provocat de pregătirile pentru masă sau vizitele din partea rudelor. Menținerea unui echilibru între minte și corp este esențială pentru reducerea nivelului de oboseală. Și dacă, în ianuarie, oboseala persistă, este recomandat să te consulți cu medicul pentru a exclude orice afecțiuni mai grave.