Cum să ne stăpânim poftele alimentare: cinci sfaturi înțelepte

Publicat: 15 sept. 2024, 19:28, de Autor: Radu Caranfil, în LIFESTYLE , ? cititori
Cum să ne stăpânim poftele alimentare: cinci sfaturi înțelepte

Mulți dintre noi ne propunem să mâncăm mai multe fructe și legume și să reducem consumul de alimente ultra-procesate. Dar, deși intențiile sunt bune, de multe ori găsim că ne este dificil să ne respectăm propriile obiective. Adevărul este că alimentele bogate în grăsimi, zahăr și sare sunt pur și simplu delicioase. Și nu ești singur în această luptă – suntem programați astfel. Aceste alimente activează sistemul de recompensă al creierului pentru că, în trecut, erau rare și valoroase.

Cum funcționează poftele alimentare?

O poftă alimentară este o dorință intensă sau un impuls de a mânca ceva, adesea concentrat pe un aliment particular. Suntem programați să ne amintim cât de bune sunt gustul și mirosul unui aliment și unde le putem găsi din nou, în special dacă sunt bogate în grăsimi, zahăr sau sare. Un stimul care ne amintește de plăcerea unui anumit aliment, cum ar fi o reclamă atractivă sau un miros delicios, ne poate face să poftim la acel aliment. Aceste răspunsuri sunt relativ automate și dificil de controlat.

Ce altceva influențează alegerile noastre?

Deși efectul stimulilor asupra răspunsului nostru fizic este relativ automat, ceea ce facem în continuare este influențat de factori complexi. Dacă vei mânca sau nu alimentul respectiv poate depinde de lucruri precum costul, disponibilitatea și dacă consumul lui ar fi în concordanță cu obiectivele tale de sănătate. Totuși, este adesea greu să ne amintim de obiectivele de alimentație sănătoasă în astfel de momente, deoarece avem tendința de a prioritiza o recompensă imediată, cum ar fi plăcerea de a mânca, în detrimentul unei recompense întârziate sau abstracte, inclusiv obiectivele de sănătate care ne vor face să ne simțim bine pe termen lung.

Cum să rezistăm poftei de ceva sărat sau dulce?

Dacă un stimul ne face să căutăm un anumit aliment, dar acesta nu este disponibil, cercetările anterioare sugerează că am putea căuta orice altceva care să ne facă să ne simțim bine. Totuși, cercetările recente au confirmat că este mai specific decât atât. Dacă o reclamă pentru chipsuri te face să cauți mâncare, este probabil că o felie de tort nu va fi suficientă – vei căuta ceva sărat. Stimulii din mediu nu doar că ne fac să poftim în general la mâncare, ci ne îndeamnă să căutăm anumite categorii de alimente, cum ar fi cele sărate, dulci sau cremoase.

Ce putem face pentru a rezista poftei?

Deși nu avem control deplin asupra stimulilor din mediul nostru și asupra poftei pe care o declanșează, există câteva modalități prin care poți încerca să controlezi situațiile în care faci alegeri alimentare:

  • Recunoaște-ți pofta și gândește-te la o modalitate mai sănătoasă de a o satisface. De exemplu, dacă poți să mănânci nuci ușor sărate în loc de chipsuri, sau fructe dacă dorești ceva dulce.
  • Evită să faci cumpărături când ești flămând și fă-ți o listă înainte de a merge la magazin. Folosirea opțiunilor de „click and collect” sau livrare a supermarketurilor te poate ajuta să eviți reclamele și cumpărăturile impulsive.
  • Acasă, asigură-te că fructele și legumele sunt ușor accesibile și vizibile. De asemenea, să ai la îndemână alte alimente bogate în nutrienți, fibre și neprocesate, cum ar fi nucile sau iaurtul simplu. Dacă poți, elimină din mediul tău alimentele bogate în grăsimi, zahăr și sare.

Fii blând cu tine însuți

Nu te autocritica dacă mănânci ceva ce nu corespunde obiectivelor tale de sănătate. Continuă să încerci. O abordare înțelegătoare și realistă poate face diferența în menținerea unui stil de viață sănătos pe termen lung.