Cum sărbătorea Crăciunul Familia Regală a României

Publicat: 25 dec. 2024, 16:10, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în LIFESTYLE , ? cititori
Cum sărbătorea Crăciunul Familia Regală a României
Foto: movio.biblacad.ro

Familia Regală a României a fost, întotdeauna, foarte atașată de valorile tradiționale. De aceea, încă din anul 1866, a fost fixat un protocol special pentru sărbătorirea Crăciunului, care s-a păstrat pe toată perioada regalității.

În ziua de 24 decembrie, Mitropolitul Primat, înconjurat de înalții ierarhi ai Bisericii, se deplasa la Palatul Regal cu Sfintele Icoane, așa cum cerea tradiția. Sfințirea caselor cu icoana, în preajma Crăciunului se petrecea în toate casele românilor. Palatul Regal și Familia regală nu puteau fi o excepție!

Mitropolitul era primit de adjutantul regal de serviciu, apoi era condus de Mareșalul Curții în apartamentele suveranilor. Acolo se rosteau rugăciunile specifice Ajunului Crăciunului, la care membrii Curții Civile și al celei Militare asistau îmbrăcați în ținutele de gală.

În cursul celor trei zile de Crăciun nu aveau loc recepții oficiale. Cei care doreau să felicite familia regală o puteau face prin intermediul registrelor puse la dispoziție de aghiotantul de serviciu.

Pentru că la Palatul Regal sărbătoarea Ajunului era una tristă după moartea unicei lor fiice, regele Carol I și regina Elisabeta erau, în fiecare an, oaspeții familiei princiare Ferdinand și Maria.

La Cotroceni, în preziua Ajunului, pe 23 decembrie, copiii doamnelor de onoare, copiii cuplului princiar și prietenii acestora se adunau să împodobească, în sala de bal, bradul trimis de la Sinaia. La palat, atmosfera era una de familie. Copiii se amuzau, se servea ceaiul și se mânca o delicioasă prăjitură de Crăciun, trimisă din Germania, Baumkuchen. După plecarea copiilor, personalul palatului făcea retușurile la podoabele bradului, astfel încât acesta să arate ca un brad de Curte.