Cum scapă fostul ministru Bodog de închisoare: Falsurile s-au prescris, iar prejudiciul a fost achitat
Fostul ministru al Sănătății Florian Bodog este pe cale să scape basma curată în dosarul de corupție privind menținerea unei consiliere personale în funcție, deși aceasta nu a exercitat nicio activitate. Totul devine posibil după ce procurorii DNA de la Secția judiciară au cerut, marți, unui complet de trei judecători condamnarea la o pedeapsă cu suspendare.
La această situație s-a ajuns după ce Bodog a achitat prejudiciul de 75.000 lei, ceea ce înseamnă asumarea faptei de abuz în serviciu pentru care a fost deferit justiției. Nu în ultimul rând, trebuie menționat că faptele de fals pentru care a mai fost inculpat Bodog s-au prescris conform legii.
La termenul de marți, completul de trei magistrați al ICCJ a fost condus de președintele judecător Constantin Epure, de numele căruia este legată condamnarea lui Liviu Dragnea. Recent, el i-a achitat definitiv pe procurorii care l-au anchetat pe comisarul Traian Berbeceanu.
Marți, au fost ascultate pledoariile finale din dosarul de corupție al ex-demnitarului de la sănătate. Procurorul DNA a cerut condamnarea fostului ministru Bodog la o pedeapsă cu suspendare în acest caz termen de încercare pe o perioadă de patru ani. În același timp, magistratul anticorupţie a solicitat interzicerea mai multor drepturi civile.
În august 2021 procurorii din cadrul DNA de la Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:
– BODOG FLORIAN DOREL, senator în Parlamentul României, la data faptelor fiind ministru al Sănătății, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, fals intelectual, precum și fals în înscrisuri sub semnătură privată.
– MARCU (fostă BACIU) OLIVIA ANDREEA, la data faptelor angajată în funcția de consilier personal al ministrului Sănătății, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu.
Marcu Olivia Andreea a încasat drepturile salariale pe o perioadă de 12 luni fără să se fi prezentat la serviciu și fără să fi prestat activitățile la care era obligată prin contract. Mai mult, demnitarul ar fi semnat în locul ei mai multe acte.
În perioada februarie – octombrie 2017, fostul ministru ar fi falsificat semnăturile Oliviei Andreea Marcu pe două contracte individuale de muncă și pe o declarație pe proprie răspundere. Ministerul Sănătății s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 75.656 lei.