Cum schimbă eARM legea armelor: inovații și reguli noi pentru siguranța publică

Publicat: 28 aug. 2024, 08:47, de Autor: Cristian Matache, în ACTUALITATE , ? cititori
Cum schimbă eARM legea armelor: inovații și reguli noi pentru siguranța publică

Guvernul României va adopta azi un proiect de ordonanță pentru modificarea și completarea Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor.

Prin prezentul proiect de ordonanță se propune modificarea și completarea Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor, după cum urmează:

1. Introducerea conceptului de platformă online eARM, creată în sprijinul persoanelor fizice și juridice, precum și a armurierilor și a intermediarilor autorizați, pentru facilitarea corespondenței specifice în relația lor cu structurile arme, explozivi și substanțe periculoase.

2. Completarea cu o serie de prevederi care stabilesc faptul că agenții și ofițerii de poliție din Ministerul Afacerilor Interne se regăsesc printre categoriile de personal exceptate, potrivit art. 14 alin. (1) lit. g) și art. 57 alin. (4) lit. g) din Legea nr. 295/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare, de la absolvirea unui curs de instruire teoretică și practică pentru primirea autorizației de procurare a unei arme letale și neletale. În acest fel, se evită un posibil regim discriminatoriu între cadrele militare și polițiștii din Ministerul Afacerilor Interne sau chiar între polițiștii din cadrul acestei instituții și agenții și ofițerii de poliție din cadrul Ministerului Justiției.

3. Modificarea art. 90 alin. (31) în scopul transpunerii dispozițiilor art. 1 pct. 2 din Directiva de punere în aplicare (UE) 2024/325 a Comisiei din 19 ianuarie 2024 de modificare a Directivei de punere în aplicare (UE) 2019/68 în ceea ce privește adâncimea minimă a marcajelor aplicate pe armele de foc și pe componentele esențiale, astfel încât adâncimea minimă a marcajului (…) să fie de cel puţin 0,0762 milimetri. De asemenea, modificarea art. 90 alin. (5) are în vedere eliminarea dispozițiilor referitoare la marcarea tipului muniției, din considerente de spațiu și costuri ce cad în sarcina producătorilor. Prin această modificare, muniția cu percuție pe ramă, inclusiv cea de cal. 22LR, nu ar mai necesita aplicarea unor marcaje pe suprafața cartușului și, astfel, ar fi acoperită și excepția existentă în prezent.

4. Completarea titlului Secțiunii a 4-a din cuprinsul Capitolului IV, cu mențiunea referitoare la platforma online eARM, în contextul în care în cuprinsul acestei secțiuni urmează a fi reglementate și aspecte referitoare la platforma online eARM. În acest context, titlul va oglindi aspectele ce sunt dezvoltate în cadrul secțiunii.

5. Modificarea art. 97, prin completarea prevederilor acestuia cu mențiunile referitoare la platforma online eARM, care va da posibilitatea beneficiarilor de a se adresa structurilor arme, explozivi și substanțe periculoase, fără să se mai deplaseze până la sediul poliției; mai mult, se dorește simplificarea și reducerea timpilor de așteptare pentru soluționarea diferitelor cereri.

6. Introducerea unui nou articol, după art. 98, astfel încât prelucrarea datelor cu caracter personal să fie realizată în condiții de legalitate și în conformitate cu principiile legate de prelucrarea datelor. Prevederile urmăresc inserarea obligativității implementării de către operatorii de date care vor prelucra date în condiţiile prezentului act normativ a anumitor măsuri organizatorice și tehnice pentru a asigura protecţia datelor. Dintre aceste măsuri se evidențiază obligativitatea operatorilor (instituții și autorități publice) de a organiza pentru a asigura, ca măsură administrativorganizatorică, un sistem periodic de pregătire a personalului pentru ca acesta să conștientizeze importanța protecţiei datelor.

7. Modificarea art. 120 alin. (7) în sensul nominalizării directivei europene aflată în vigoare, respectiv Directiva (UE) 2021/555 privind controlul achiziționării şi deținerii de arme.

8. Introducerea unor mențiuni cu privire la normele Uniunii Europene a căror transpunere s-a realizat prin Legea nr. 295/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

9. Reglementarea faptului că prevederile art. 90 alin. (31) referitoare la adâncimea marcajelor se aplică armelor de foc și componentelor esențiale ale acestora introduse pe piață pentru prima oară după data de 22 iulie 2025.

Impactul social

Prin modificările propuse în actul normativ se asigură atât transpunerea în legislația națională a unor norme europene în materia armelor de foc, cât și creșterea gradului de siguranță al cetățenilor, raportat la controlul pe care autoritățile îl exercită asupra circulației armelor și a munițiilor destinate uzului civil. De asemenea, prin acest demers normativ, se facilitează accesul beneficiarilor la serviciile oferite de structurile arme, explozivi și substanțe periculoase, prin operaționalizarea platformei online eARM, care permite depunerea cererilor specifice fără deplasarea fizică la sediul poliției.