Cum se calculează concediul de odihnă. Când se pot lua bani pe zilele de concediu neefectuat
Toți angajații beneficiază de concediu de odihnă pentru perioada în care au lucrat. Acest beneficiu este prevăzut în Codul Muncii, iar un angajator nu poate refuza zilele libere.
Concediul de odihnă este proporțional cu perioada lucrată, iar durata acestuia se stabilește prin contractul de muncă. Potrivit Codului Muncii, durata minimă este de 20 zile lucrătoare/an.
În cazul în care nu se prevede altfel în contractul de muncă, atunci un calcul simplu arată că un angajat beneficiază de 1,66 zile de concediu pentru o lună lucrată.
Citește și: Cât câștigă un medic în România
Concediul de odihnă se oferă și în cazul contractelor cu fracție de normă și este tot de minim 20 de zile pe an.
Și în cazul contractelor de muncă pe perioadă determinată se calculează concediu de odihnă. De exemplu, un angajat care a lucrat trei luni, va primi 1.66*3 = 5 zile de concediu.
Cât se plătește concediul de odihnă
În funcție de ce prevede contractul individual de muncă, angajatorul poate primi indemnizație de concediu sau salariu pentru perioada în care este în concediu. În cazul în care nu se prevede una dintre cele două variante în contract, atunci se acordă o indemnizație de concediu calculată ca medie a veniturilor în ultimele trei luni de muncă.
Citește și: Salariile la stat, mai mari decât cele din privat. Cîțu anunță o nouă lege a salarizării pentru bugetari
Când se pot lua bani pe zilele de concediu neefectuat
Potrivit Codului Muncii, angajatorul poate să plătească zilele de concediu neefectuat doar la încheierea contractului de muncă.
În cazul în care la încetarea contractului de munca salariatul a efectuat mai multe zile de concediu de odihnă decât i se cuveneau, contravaloarea acestora se va reține de pe ultimul stat de plată. Angajatorul nu poate să plătească concediu de odihnă mai vechi de 18 luni.
Cine are dreptul la mai multe zile de concediu
Potrivit Codului Muncii, persoanele cu handicap, salariații care prestează activități în condiții grele/vătămătoare și tinerii în vârstă de până la 18 ani, au dreptul la 3 zile suplimentare de concediu de odihnă.
Citește și: Cum se tratează dependența de alcool
Concediu de odihnă în timp concediului medical sau creștere copil
Angajații care sunt în concediu medical sau de creștere copil au dreptul la concediu de odihnă inclusiv pentru perioada în care sunt acasă.
Daca angajatul a fost în concediu medical pe întreaga perioadă a unui an, angajatorul este obligat sa calculeze pentru această perioadă concediul de odihnă care i se cuvine salariatului și să i-l acorde în 18 luni începând cu anul următor.