Cum se calculează concediul de odihnă. Ce spune Codul muncii
A venit vara și cu toții ne gândim la vacanță. Dar oare câți dintre noi știm exact cum să ne calculăm numărul de zile de concediu de care putem beneficia? Iată ce spune Codul Muncii.
Fiecare angajat are dreptul la concediu de odihnă. Potrivit Codului Muncii, durata minimă a concediului de odihnă este de 20 de zile lucrătoare pe an. E bine de știut că nu se poate cedarea, limitarea sau diminuarea concediului de odihnă. Angajatorii sunt obligați să vă acorde cele 20 de zile lucrătoare de concediu de odihnă în fiecare an.
Cum se calculează concediul de odihnă
Potrivit Codului Muncii, concediul de odihnă anual reprezintă dreptul fiecărui angajat din România de a-și lua o perioadă de repaus. Concediul de odihnă este plătit. Concediul de odihnă este prevăzut atât în contractul de muncâ, dar și în regulamentelede ordine interioară ale firmelor.
Concediul de odihnă anual este un drept garantat de Codul Muncii (Legea 53 din 2003, cu modificările ulterioare) tuturor salariaților, iar companiile sunt obligate să-l respecte.
Concediul de odihnă se efectuează în afara zilelor libere legale sau a celor pentru evenimente familiale deosebite.
Cum beneficiezi de zilele de concediu de anul trecut
În cazul în care într-un an nu v-ați luat toate zilele de concediu, e bine de știut că puteți să beneficiați de ele și în anul următor, dar doar în primul semestru, mai spune Codul Muncii.
Concediul de odihnă anual se calculează proporțional cu perioada lucrată din anul respectiv. Împărțim 20 de zile la 12 luni și ne va ieși un număr de 1,66 zile de concediu pe lună. Astfel, dacă v-ați angajat la 1 ianuarie, la data de 1 august veți avea 13 zile lucrătoare libere pentru concediu. Dacă v-ați angajat la 1 martie, pe tot anul veți avea dreptul la 16 zile de concediu de odihnă.
Mare atenție! În calzularea concediului de odihnă includeți doar zilele lucrătoare, nu și zilele de weekend. Mai bine spus, puteți sta șapte zile la mare, dar puteți să solicitați la serviciu doar cinci zile de concediu, pe care le lipiți la două zile de weelend.
Angajații care au dreptul la concediu de odihnă
La concediu de odihnă anual au dreptul toți salariații din România. Există însă și câteva excepții. Vorbim despre persoane care desfășoară activități profesionale, dar care nu pot beneficia de acest tip de concediu.
Românii care nu sunt salariați sau persoanele care obțin venituri din activități independente, de pildă, nu pot beneficia de concediu de odihnă anual. De asemenea, potrivit legii, anumite categorii de persoane beneficiază de un concediu de odihnă suplimentar, de minimum trei zile lucrătoare, stabilit prin contractul colectiv de muncă. Aici ne referim la persoanele cu handicap, la nevăzători și tineri care au până în 18 ani.
Zile de concediu pentru femeile care fac fertilizare in vitro
De asemenea, femeile care urmează o precedură de fertilizare in vitro pot beneficia de zile suplimentare de concediu, astfel: o zi pentru efectuarea puncției ovariene și alte două zile după data efectuării embriotransferului.