Cum se calculează corect indemnizația pentru concediul de odihnă – majoritatea companiilor nu respectă legea
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/bani-concediu-freepik.jpg)
Concediul de odihnă este un moment așteptat de orice angajat. Legea din România obligă angajatorii să ofere cel puțin 20 de zile de concediu plătit, în fiecare an. Dar cum se calculează efectiv plata pentru aceste zile libere? Conform Codului Muncii, există două metode de a calcula indemnizația pentru concediul de odihnă, dintre care se alege rezultatul cel mai avantajos pentru angajat. În practică, cele mai multe companii folosesc doar una dintre ele, datorită configurației softurilor de salarizare.
Indemnizația pentru concediul de odihnă se calculează prin două metode
Potrivit legislației în vigoare, există două metode de calcul pe care angajatorii ar trebui să le aplice atunci când stabilesc cuantumul indemnizației:
- Media veniturilor pe ultimele 3 luni anterioare lunii concediului
Prin această metodă se iau în calcul toate veniturile salariale brute din ultimele trei luni anterioare perioadei de concediu. Sunt incluse toate veniturile permanente.
Pentru a face calculul se împarte suma totală a veniturilor brute la numărul total de zile lucrătoare din aceste 3 luni. Astfel se obține o medie zilnică, care se înmulțește cu numărul de zile lucrătoare din perioada de concediu. Suma rezultată se plătește angajatului doar dacă este mai mare decât cea rezultată din a doua metodă de calcul impusă de lege.
- Cât ar fi câștigat salariatul dacă ar fi lucrat în luna concediului
Această metodă ia în calcul doar luna în curs pentru a vedea ce salariu ar fi primit angajatul dacă ar fi lucrat efectiv în perioada concediului. Se ia în calcul salariul brut de bază și sporurile aplicabile în luna respectivă.
Conform normelor metodologice de aplicare a Codului Muncii, angajatorul este obligat să calculeze ambele variante și să acorde salariatului indemnizația cea mai favorabilă.
Cum procedează majoritatea companiilor în practică
În realitate, cele mai multe firme din România aplică doar a doua variantă, calculând cât ar fi primit angajatul în luna respectivă dacă ar fi lucrat toată perioada. Motivul este simplu: softurile de salarizare utilizate de majoritatea companiilor sunt setate implicit să aplice această formulă, fiind mai simplu de implementat, fără să implice prea multe variabile.
În cazul în ultimele 3 luni au existat variații de venit de pe urma anumitor prime sau bonusuri anuale, metoda pe 3 luni poate fi mai profitabilă. În schimb, dacă în acea perioadă salariatul a fost in concediu medical sau a beneficiat de zile libere neplătite, acestea ar trage în jos media pe trei luni. Codul muncii spune clar că indemnizația de concediu nu poate fi mai mică decât salariul brut al angajatului. În consecință, în aceste cazuri este mai avantajoasă aplicarea metodei de calcul pe luna în curs.
Dacă urmează să intri în concediu de odihnă, este bine să știi că ai dreptul, conform legii, să primești cea mai bună variantă de plată din cele două metode specificate. Poți solicita departamentului de resurse umane să îți explice modul în care a fost calculată indemnizația ta și, dacă este cazul, să ceri respectarea legii.