Cum se calculeaza pensia și care este vârsta de pensionare în România

Publicat: 28 mart. 2021, 18:15, de Irina Maria Mari, în SOCIAL , ? cititori
Cum se calculeaza pensia și care este vârsta de pensionare în România
carnet de muncă, pensie

Pensionarea este un subiect care se ia în calcul de fiecare dintre noi încă de când ne angajăm prima dată. Multă lumea vrea să știe cum se calculează pensia, care este vârsta de pensionare și ce condiții speciale există în România.

Pentru a putea beneficia de pensie, trebuie să îndeplinești două criterii esențiale:

  • vârsta de pensionare;
  • stagiul de cotizare

Citește și: A scăzut salariul mediu din România. Care sunt cei mai bine plătiți angajați și cei mai prost plătiți

Cum se calculeaza pensia

Pensia este un tip de asigurare socială garantat de stat și este acordată prin sistemul public de pensii la împlinirea vârstei de pensionare și după atingerea pragului minim al stagiului de cotizare.

Conform legii, cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie stabilit prin lege.

Punctajul mediu anual se calculează prin împărțirea numărului total de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare;

Citește și: Anunț important despre pensii! Cîțu: Punctul de pensie este mai mare ca anul trecut

Valoarea punctului de pensie este stabilită prin lege și începând cu 1 septembrie 2021 va fi de 1.875 de lei.

Punctajul mediu anual se determină prin împărțirea venitului brut lunar realizat la venitul brut mediu pe economie. Apoi, această sumă este împărțită la 12.

Numărul total de puncte este, de fapt, suma totală a punctajelor medii anuale.

Vârsta de pensionare

Vârsta standard de pensionare se determină în funcția de vârsta fiecărei persoane. Standardul în prezent este de 63 de ani pentru femei și de 65 de ani pentru bărbați.

Pe lângă vârsta de pensionare, persoana în cauză trebuie să aibă și un stagiu minim de cotizare de 15 ani, se arată pe site-ul Casei de Pensii București.

Totuși, vârsta de pensionare s-a modificat de-a lungul anilor, iar acesta este un factor care se ia în calcul la stabilirea vârstei pensensionare.

Dacă în cazul bărbaților vârsta de pensionare a crescut deja de la 64 de ani la 65 de ani în intervalul ianuarie 2011- ianuarie 2015, creșterea vârstei de pensionare pentru femei de la 59 la 63 de ani a început în ianuarie 2011 și urmează să ajungă, gradual, la prevederile actuale, abia în ianuarie 2030.

Citește și: Cum se calculează pensia alimentară. Cine plătește pensia de întreținere pentru copii după divorț

Tipuri de pensii

Sistemul de pensii din România este structurat în trei categorii (piloni), în funcție de proveniența banilor:

  • Pensia de stat (pilonul I), care este plătită obligatoriu de la bugetul statului în baza contribuțiilor aduse de fiecare salariat pe parcursul perioadei sale de muncă;
  • Pensia privată obligatorie (pilonul II), o pensie cu un statut special, în sensul în care e plătită tot de la bugetul statului în baza contribuțiilor salariaților, dar este administrată de o companie de asigurări;
  • Pensia privată facultativă (pilonul III), la care contribuie doar cei care își doresc acest lucru. Pragul minim este stabilit de fiecare fond de pensii facultative în parte, iar pragul maxim este 15% din venitul lunar brut. Pensia facultativă poate fi accesată după împlinirea vârstei de 60 de ani.