Cum se măsoară corect saturația de oxigen. Explicațiile unui medic

Publicat: 04 nov. 2021, 14:00, de Mădălina Bălăceanu, în Sănătate , ? cititori
Cum se măsoară corect saturația de oxigen. Explicațiile unui medic

Persoanele care se infectează cu Covid-19 trebuie să își monitorizeze saturația oxigenului din sânge pentru a fi siguri că viața lor nu este pusă în pericol.

Este important de știut cum se face o măsurare corectă. Un medic explică regulile care trebuiesc respectate atunci când ne măsurăm oxigenul din sânge.

 „Pacientul trebuie să ajungă cât poate de repede la spital, atunci când a apărut insuficienţa respiratorie. De cele mai multe ori, ei nu simt. Este important să avem acasă un pulsoximetru, se poate comanda de pe net. Dacă saturaţia a scăzut sub 90%, înseamnă că este nevoie de oxigen”, a declarat prof. dr. Cristian Băicuş, pentru Antena 3.

Acesta a explicat și cum se măsoară corect saturația: „Luăm saturaţia imediat după ce facem câţiva paşi. Facem câteva ture de apartament şi vedem dacă scade saturaţia, dacă scade, atunci este o problemă. Deci luăm saturaţia după ceva efort şi dacă a scăzut înseamnă că avem ceva la plămâni”.

Medic: Nu există tratamente minune împotriva COVID

Dr. Cristian Băicuş a mai spus că nu există studii care să demonstreze că medicamentele despre care se vorbește în spațiul public chiar salvează pacienții COVID.

„La 100 de pacienţi trataţi cu dexametazonă, cinci au fost salvaţi. Vorbim de 100 de pacienţi cu formă gravă. Mai sunt şi alte tratamente virale pe care le ştim, cum sunt Remdesivir, Favipiravir, Arbidol, dar nu au studii care să ateste că salvează vieţi. La Remdesivir sunt studii serioase, care atestă că sunt bine făcute, însă şi acesta scade durata infecţiei, nu salvează viaţa”, a explicat medicul.

Acesta a mai precizat că tratamentul cu anticorpi monoclonali nu este pentru toată lumea.