Cum se obține permisul de pescuit pentru 2025. Eliberarea documentului este gratuită

Publicat: 01 feb. 2025, 07:03, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în LIFESTYLE , ? cititori
Cum se obține permisul de pescuit pentru 2025. Eliberarea documentului este gratuită
Foto: crapmania.ro

Pescuitul sportiv este, pentru foarte mulți români, o activitate deosebit de îndrăgită. Pentru unii este doar un pretext de a petrece mai mult timp în aer liber, în timp ce pentru alții a devenit un sport competițional. Dar, în anumite zone, pentru a-l practica, este nevoie de un permis de pescuit.

Un permis de pescuit permite atât accesarea apelor publice aflate în administrarea statului, precum și a celor aflate în administrarea asociațiilor de pescari. Permisul de pescuit emis de Agenția Naționale pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA) este un document oficial, care este obligatoriu pentru desfășurarea activității de pescuit recreativ în habitatele piscicole naturale neconcesionate asociațiilor de pescari din țara noastră. Documentul certifică dreptul legal de a practica pescuitul recreativ și asigură protecția resurselor acvatice vii.

Permisele ANPA au valabilitate de un an calendaristic, începând cu data emiterii și expiră la data de 31 decembrie a anului respectiv. Foarte important de menționat este că eliberarea permisului este absolut gratuită.

Pentru obținerea unui permis de pescuit ANPA în 2025, este necesar să deții cartea de identitate și o adresă de e-mail valabilă. În baza adresei de domiciliu și a CNP-ului permisul de pescuit se obține online.

De anul trecut, permisul de pescuit ANPA este gratuit, dar se eliberează numai electronic.

Pentru obținerea sa este necesar să accesezi site-ul Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură și să completezi datele tale. Apoi va trebui să parcurgi câteva texte legale referitoare la pescuitul recreativ și să răspunzi unui chestionar scurt. După aceea ți se va elibera permisul, care este valabil pe Dunăre, pe brațele Dunării și în Marea Neagră.

Totuși, numărul de permise eliberate în fiecare an este limitat. Ca urmare, se aplică regula „primul venit, primul servit!”