Cum se poate reduce consumul de carburant prin stilul de conducere
Consumul de carburant poate fi redus prin adoptarea unui stil de conducere adecvat, spun specialiștii. Economia poate ajunge chiar și la 50%.
Cel mai important lucru la mașinile cu cutie de viteze manuală este să folosiți treapta de viteză cea mai largă. Astfel, este indicat să vă aflați în treapta a patra de viteză încă înainte de a ajunge la 50 km/h. La 100 km/h ar trebui să vă aflați în treapta a cincea.
Folosirea treptelor inferioare de viteză este recomandată doar pe distanțe scurte și pe terenuri cu o pantă accentuată.
Mersul cu o turație constantă este un alt secret, susțin specialiștii Direcției Generale de Trafic din Spania (DGT). Variațiile de turație nu fac decât să crească consumul de carburant. Un ajutor util îl constituie sistemul „cruise control” sau „pilotul automat”, cum mai este el numit. Acesta menține viteza constantă și, astfel, sunt evitate variațiile consumatoare de carburant.
În general, la cele mai multe autoturisme, viteza economică este cuprinsă între 90 și 100 km/h. Peste 100 km/h consumul crește semnificativ. DGT spune că a circula cu 120 km/h față de 100 înseamnă, de multe ori, o creștere a consumului cu 30%. Desigur, asta nu înseamnă să circulați pe autostradă cu 90 km/h!
Pe de altă parte, trebuie să evitați schimbările inutile ale treptelor de viteză: nu ar trebui să le faceți nici prea devreme, nici prea târziu. Dacă le faceți prea devreme, rotaţiile pot scădea prea mult, forțând motorul să facă un efort excesiv pentru a le recupera. Dacă, dimpotrivă, le efectuați când mașina este foarte accelerată, va consuma și ea în exces.
Cel mai eficient este de a tura motorul astfel încât acesta să funcționeze la cuplul maxim. Majoritatea motoarelor își ating cuplul maxim între 1.500 și 3.000 de rotații.
Și, înainte de toate, consultați cu atenție cartea tehnică a automobilului dumneavoastră. Acolo veți găsi informații care, folosite inteligent, vă vor permite să obțineți maximum de randament cu minimum de consum. La prețurile la care au ajuns astăzi carburanții, chiar merită!