Cum se pregătesc escrocii să dea lovitura și să vă strice sărbătorile
În Ajunul Crăciunului, escrocii profită de amploarea cumpărăturilor, de spiritul caritabil al oamenilor și pot, astfel, să vă strice atmosfera festivă.
Fie că este vorba de reclame false pe rețelele sociale, de mesaje false de livrare sau de concursuri înșelătoare, diversitatea și creativitatea escrocheriilor de Crăciun nu au limite. Câteva escrocherii „de top” mai ales în perioada sărbătorilor sunt enumerate de realitatea.net.
Notificări de livrare false, de la escroci
Aceste mesaje false susțin că „există probleme cu pachetul dvs.”, cum ar fi taxe de livrare restante sau detalii greșite, și includ linkuri malițioase care pot fura informații personale sau instala malware.
Cum vă protejați:
- nu faceți click pe linkuri din mesajele nesolicitate;
- folosiți întotdeauna linkul de urmărire din confirmarea originală a comenzii.
Escrocii vă îmbie cu calendare de advent
Din păcate, unele reclame de pe rețelele sociale pentru aceste calendare sunt scam-uri. Produsul fie nu ajunge niciodată, fie este de calitate foarte slabă. De exemplu, sunt promovate calendare de advent de lux, precum Swarovski Annual Edition, care în mod obișnuit costă 1.200 USD, dar „acum aveți ocazia să fie ale dumneavoastră la doar 39,99 USD”. Aceste reduceri spectaculoase mincinoase îi ajută pe escroci să atragă cumpărători pe site-uri false.
Cum vă protejați:
- verificați cu atenție compania. Căutați recenzii și evaluări ale vânzătorului. Lipsa feedbackului sau recenziile negative numeroase sunt semnale de alarmă;
- folosiți o metodă de plată sigură și evitați ofertele care par prea bune pentru a fi adevărate.
Escrocii vă înduioșează cu animale de companie
Puii de câine, pisicile și alte animale mici sunt cadouri adorabile, iar escrocii cunosc acest aspect. Fiți extrem de precauți în privința anunțurilor false pentru animale de companie.
Cum vă protejați:
- asigurați-vă că vedeți animalul de companie în realitate, înainte de a face orice fel plată;
- fiți atenți la vânzătorii care insistă asupra plăților online sau refuză să se întâlnească.
Escrocii „vă oferă” locuri de muncă part-time de sărbători
Multe companii caută „pe bune” angajați part-time în perioada sărbătorilor. Escrocii profită de acest lucru, pretinzând că sunt recrutori legitimi. Astfel, ei încearcă să fure informații personale sau bani de la cei care caută un loc de muncă.
Cum vă protejați:
- verificați cu atenție legitimitatea angajatorului, înainte de a aplica;
- evitați ofertele care cer taxe de înscriere sau plăți în avans.
Escrocii vă sucesc mințile cu carduri-cadou
Scammerii trimit e-mailuri, mesaje pop-up sau SMS-uri care pretind că ați câștigat un card-cadou, dar scopul lor este să vă fure informațiile personale sau financiare.
Cum vă protejați:
- ștergeți e-mailurile nesolicitate despre carduri cadou și marcați-le drept spam;
- evitați să faceți clic pe linkuri care promit carduri-cadou gratuite;
- folosiți soluții de securitate pentru a vă proteja de linkuri malițioase și tentative de phishing.
Escrocii vă invită la schimburi de cadouri pe rețelele sociale
Schimburile de cadouri de tip „Secret Sister” pot părea distractive, dar sunt, de fapt, scheme piramidale ilegale. Cei care le inițiază colectează informații personale și bani, sub acest pretext.
Cum vă protejați:
- nu participați la astfel de schimburi pe rețelele sociale;
- limitați-vă la cadouri oferite prin comercianți de încredere.
Magazine online fictive și concursuri false organizate de escroci
Perioada sărbătorilor este însoțită de o creștere a scam-urilor de cumpăraturi, escrocii folosind site-uri false, reclame sau concursuri pentru a înșela milioane de utilizatori.
Cum vă protejați:
- verificați vânzătorul și analizați adresa URL, înainte de a cumpăra;
- folosiți metode de plată securizate și evitați transferurile bancare directe.
Escrocii „organizează” acțiuni caritabile
Sezonul sărbătorilor trezește generozitatea, dar escrocii profită de acest lucru pentru a organiza campanii caritabile false, imitând organizațiile legitime sau folosind apeluri emoționale pentru a colecta bani.
Cum vă protejați:
- verificați legitimitatea organizației pe platforme;
- evitați donațiile prin linkuri sau e-mailuri nesolicitate.
Iar dacă după toate acestea încă susții că „nu mi se poate întâmpla mie așa ceva”, fii atent la următoarea țeapă
Șmecheria prin care ți se fură bani din cont, bașca escrocii te amenință că au sunat deja la Poliție
Un român a relatat recent pe rețelele de socializare că a descoperit o sumă de bani primită de la un necunoscut. La scurt timp însă, a fost contactat de acel individ care, în loc să ofere explicații, a început să-l amenințe cu Poliția, informează tot realitatea.net.
Pățitul a povestit pe platforma Reddit cum a primit într-o zi 200 de euro pe un card pe care nu-l mai folosea și avea un sold negativ.
Apoi, persoana care i-a transferat banii „din greșeală” i-a trimis un mesaj și l-a amenințat imediat cu Poliția, ceea ce i s-a părut suspect utilizatorului, având în vedere că ar fi putut purta o discuție civilizată.
După aceea, mai mulți internauți l-au avertizat că ar putea fi victima unei escrocherii.
Am primit ieri dimineață suma de 200 de euro pe card de la un contact necunoscut. Este un card pe care nu-l mai folosesc, deoarece am avut un minus pe cont cândva și așa l-am lăsat.
Azi dimineață, respectivul îmi scrie următorul lucru: „Salut, ți-au intrat în cont 200 de euro. Îi transferi înapoi sau ne vedem la Poliție???”.
Eu i-am răspuns următorul lucru: „Da, au intrat, dar eram pe minus cu 500 de lei pe cont. Pot să-ți transfer ce a rămas. Eu nu mai folosesc contul acela. Am trecut la altă bancă”.
La care, el în continuare insista să-i trimit toți banii, că el deja a contactat Poliția. La care, am zis: „OK, lăsăm Poliția să-și facă treaba”.
M-a și sunat între timp de pe multiple numere, însă eram la lucru și nu i-am putut răspunde” – este o parte din mesajul publicat de un utilizator Reddit.
Alți utilizatori i-au confirmat că este țeapă. Mai mulți internauți au ținut să atragă atenția asupra faptului că aceasta este o metodă prin care hoții te lasă fără bani în cont:
„Da, e metodă de țeapă, face transferul de pe un card de credit, ție îți cere să îi trimiți banii înapoi, iar el face charge back pe tranzacția inițială”, „Țeapă 100%. Sună și vorbește cu banca, blochează-l pe individ. S-ar putea să nu fie nici măcar român”.
„E scam vechi. Nu trimite nimic înapoi, fiindcă după ce trimiți, el va anula tranzacția inițială de pe partea lui și va primi și prima tranșă de bani înapoi, plus ce îi trimiți tu (banii de care te va țepui)”. „Țeapa asta e la modă în State de mult, le-a luat ceva vreme românașilor să o adopte”, atrag atenția alți utilizatori.