Cum se scapă de executarea silită la Kruk și ce clauze abuzive putem găsi în contracte

Publicat: 14 iun. 2022, 08:30, de Otilia Caloian, în ECONOMIE , ? cititori
Cum se scapă de executarea silită la Kruk și ce clauze abuzive putem găsi în contracte
Sursa foto: Pixabay.com

Nu puțini sunt românii care au contractat un credit bancar, apoi au întârziat plata ratelor și, în loc să fie sunați de către un angajat al băncii comerciale, a fost căutat de către un angajat, nu foarte prietenos, al companiei de recuperare Kruk. Avocații ne învață cum să scăpăm de executările silite la Kruk și la alte firme de recuperare.

“Banca recurge la executorul judecătoresc. Cererea de încuviinţare a executării silite în instanţă nu se face într-o procedură contradictorie, adică împrumutatul nici nu va fi citat. Cel mai probabil nici nu va şti că există împotriva lui o asemnea cerere, iar ulterior deja primeşte somaţie din partea executorului judecătoresc, după ce i s-au poprit conturile. Este firesc ca poprirea să nu fie notificată”, explică avocatul Adrian Cuculiș pe site-ul oficial al casei sale de avocatură. .

“Pentru a se proceda la executarea silită, trebuie neapărat să existe o declaraţie de scadenţă anticipată a creditului. Împrumutaţii trebuie să verifice atunci când se găsesc în faza de executare silită dacă au primit acea scrisoare. Dacă nu au primit-o e ceva în neregulă şi pot face contestaţie la executare. Dacă ştiu că au întârziat cu plăţile, împrumutaţii pot urmări să vadă dacă s-a făcut o cerere de executare împotriva lor. Dacă nu urmăresc, clienţii află abia atunci când a fost demarată procedura de executare silită. Atunci clienţii nu mai au la îndemână foarte multe căi de a se apăra. O executare imobiliară poate dura două luni”, continu[ avocatul.

Poate Kruk să-ți ia casa pentru un credit de consum?

Avocatul expune un caz concret, al unei persoane care a făcut un credit neipotecar și care se teme că firma de recuperări îi va lua casa.

“Întrebare: Daca am luat un credit neipotecar, fara garantii, si nu am sanse sa mai platesc rata….poate sa imi execute din lucruri daca eu locuiesc cu parintii? dar ei nu au nici o legatura cu rata mea!Raspuns: In general, chiar daca nu exista o garantie clar specificata in contractul de credit, precum o ipoteca sau gaj pe o masina, bancile sau IFN-urile impun garantarea imprumutului cu garantie persoanala. Acest lucru inseamna ca in caz de nerambursare a imprumutului, se poate pune poprire pe venituri si pe conturi bancare sau se pot executa orice bunuri detinute de debitor. De asemenea, in cazul in care exista un co-debitor sau un girant al creditului, aceleasi reguli sunt extinse si asupra acestora. Chiar daca nu s-a garantat cu bunurile imobile, spre exemplu, case, apartamente, terenuri, executarea silita se va extinde si asupra lor chiar daca este vorba despre un credit, fara garantie imobiliara”, a răspuns avocatul.

Contestația la executare este singura modalitatea de a evita executarea silită

“Trebuie sa aveti in vedere faptul ca singura modalitate de a evita executarea silita este contestatia la executare. Pot aparea tot felul de nereguli atat in procedura executionala cat si in ceea ce priveste titlul executoriu, adica contractul de credit, care pot duce la DESFIINTAREA executarii in sine”, a punctat Cuculiș.