Cum se trece corect pe sub masă la biserică, în Vinerea Mare
În Vinerea Mare, simbolic, credincioşii coboară în mormânt împreună cu Iisus Hristos, pentru ca, mai apoi, să învie împreuna cu El. Trecere pe sub Sfântul Epitaf sau „trecerea pe sub masă” în Vinerea Mare semnifică această coborâre şi ridicare din groapa morţii.
Sfântul Epitaf, Sfântul Aer sau Plasceniţa este o pânză de in sau de mătase, pe care se află imprimată, brodată sau pictată Icoana Punerii în mormânt a Mântuitorului. Sfântul Epitaf rămâne spre închinare în mijlocul Bisericii până la slujba Deniei Prohodului.
In Sfanta si Marea Vineri se face pomenirea „Sfintelor si Mantuitoarelor si infricosatoarelor Patimi ale Domnului si Dumnezeului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos”, adica: scuiparile, lovirile peste fata, palmele, insultele, batjocurile, haina de porfira, trestia, buretele, otetul, piroanele, sulita, crucea si moartea.
Dupa slujba Ceasurilor Imparatesti, in Vinerea Mare, in toate bisericile se savarseste „Vecernia scoaterii Sfantului Epitaf”. In cadrul acestei slujbe speciale se scoate in mijlocul bisericii Sfantul Epitaf. El este asezat pe o masa mai inalta, care inchipuie Mormantul Domnului. La randul lui, Sfantul Epitaf aduce aminte de fapta de milostenie a Dreptilor Iosif din Arimateea si Nicodim, care, coborand de pe Cruce trupul Domnului Iisus, l-au pregatit pentru ingropare, mai inainte de a-L aseza in mormant.
Credinciosii saruta Sfanta Evanghelie si Sfanta Cruce, care sunt asezate pe Sfantul Epitaf, dupa care trec pe sub masa. De cealalta parte a mesei se afla Sfanta Cruce, asezata sub policandru cu o zi in urma, in cadrul Deniei din Joia Mare.
Unii credinciosi trec pe sub masa o singura data, inchipuind unicitatea Jertfei Fiului lui Dumnezeu, iar altii trec pe sub masa de trei ori, in amintirea celor trei zile in care trupul lui Hristos a sezut in mormant. Nu am gasit vreun temei care sa intareasca mai mult o parere sau alta. Fie o singura data, fie de trei ori, important este ca atunci cand fac acest gest al smereniei si al credintei, credinciosii sa stie ca, prin acest lucru, ei inchipuie in trupul si viata lor moartea si punerea in mormant a lui Hristos, potrivit crestinortodox.ro.
Cum se trece corect pe sub Sfântul Epitaf în Vinerea Mare
„Trecerea pe sub masa cu Sfântul Epitaf se face, de regulă, în genunchi, se face într-o poziţie în care toţi creştinii vor să arate o maximă pietate faţă de icoana Mântuitorului mort şi pus în mormânt, astfel încât să se înţeleagă că toţi conştientizează că El a murit nu din vinovăţia lui, ci ca să absolve în faţa lui Dumnezeu propria noastră vinovăţie, a fiecăruia în parte”, a spus preotul Nicolae Crângaşu pentru DCNews.ro.
De ce e bine să ţinem post negru în Vinerea Mare
Se spune că în Vinerea Mare, oamenii rămân fără protecţie divină. În această zi de doliu, oamenii nu trebuie să consume nimic altceva în afară de apă, până ce soarele apune.
Scopul acestui ritual este de a ne aminti de patimile pe care le-a suferit Mântuitorul Iisus Hristos înainte să moară. De asemenea, se spune că toţi cei care ţin post negru în Vinerea Mare vor fi feriţi de boli şi vor avea spor în toate lucrurile pe care doresc să le facă.