Cum se vor împărți banii din taxe și impozite. Orașele mari, ajutor pentru cele „sărace”

Publicat: 17 ian. 2025, 20:19, de Pavaloiu Andreea, în Administratie , ? cititori
Cum se vor împărți banii din taxe și impozite. Orașele mari, ajutor pentru cele „sărace”

Noua lege a bugetului vine cu schimbări majore. Se discută despre modificare modului în care funcționează Fondul de Solidaritate. Toate orașele din România vor contribui cu 14% din impozitul pe venit. Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a transmis că acești bani vor fi un ajutor pentru orașele și județele mici. 

Fondul de Solidaritate – ajutor pentru orașele mici

Tanczos Barna, ministrul Finanțelor, a anunțat că noua lege a bugetului ar putea să vină cu o modificare importantă pentru modul în care sunt administrați banii românilor. Este vorba despre Fondul de Solidaritate, care până acum a funcționat doar la nivel județean.

În Guvern, se discută despre extinderea acestui fond la nivel național. Un procent de 14% din impozitul pe venit de la toate orașele, comunele și satele ar urma să fie adunat la comun. Banii vor fi să fie ulterior distribuiți către comunitățile care au nevoie de ajutor.

Trebuie să extindem la nivel național acest Fond de Solidaritate pentru că orașele, județele din vestul țării au alte posibilități de dezvoltare și nu este județelor din est că sunt mai sărace. De aceea este nevoie de acest fond, este minimul pe care îl putem face pentru ca toată lumea să contribuie ca să ajutăm orașele cu venituri mai mici”, a declarat ministrul în cadrul unei intervenții la postul de televiziune Digi24.

Bugetul pe 2025 urmează să fie adoptat până la finalul lunii

Guvernul are, până la finalul lunii ianuarie, o misiune dificilă. Bugetul pe 2025 trebuie adoptat, însă deciziile sunt luate sub presiunea protestelor în rândul buge­ta­rilor și a deficitului uriaș.

Premierul Marcel Ciolacu a transmis recent că discuțiile sunt aproape de finalizare și că legea bugetului de stat va trece de Parlament în prima săptămână din februarie.

Pentru 2025, Executivul și-a propus să reducă deficitul la 7% din PIB. Simultan, și investițiile ar trebui să ajungă tot la același procent, adică de 132 miliarde lei.

Prim-ministrul a oferit și clarificări în ceea ce privește mărirea taxelor. Marcel Ciolacu a spus ferm că o majorare a TVA-ului este exclusă.