Cum și-a ascuns oligarhul Alisher Usmanov, patronul lui Arsenal, miliarde de euro pe numele surorii sale
Oligarhul rus Alisher Usmanov, proprietarul clubului de fotbal Arsenal Londra, și-ar fi ascuns zeci de miliarde de euro în conturi din Elveția, pe numele surorii sale, Saodat Narzieva.
Oligarhul rus Alisher Usmanov se pare că și-a ascuns o parte din avere, trecând miliarde de lire sterline pe numele membrilor familiei sale, informează publicația The Guardian. Sursa citată menționează că au avut loc mai multe scurgeri de informații din interiorul Credit Suisse din Elveția, în urma cărora apare numele lui Saodat Narzieva, sora lui Usmanov.
Saodat Narzieva, în vârstă de 56 de ani, pare să fie proprietarul efectiv a cel puțin 27 de conturi corporative secrete la Credit Suisse, inclusiv unul care deținea aproape 1,9 miliarde de franci elvețieni (CHF) (1,6 miliarde de lire sterline), informează sursa citată.
Usmanov este supus sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană și are conturile și averile puse sub sechestru.
Narzieva este ginecolog și obstetrician într-o maternitate din Tașkent, capitala Uzbekistanului.
Numele ei este atașat conturilor Credit Suisse care apar în proiectul Suisse secrets, o scurgere de date referitoare la 30.000 de clienți ai băncii elvețiene.
Un purtător de cuvânt al lui Usmanov a sugerat că datele Credit Suisse sunt „false și incorecte” și că nu există nimic neplăcut în relațiile financiare ale oligarhului cu sora sa, care erau legale și indicau „generozitatea sa”.
Proiectul Russian Asset Tracker, prin care s-au impus sancțiuni oligarhilor ruși, a inclus rude și asociații, deoarece în unele cazuri averea lor este trecută aproape în întregime pe numele apropiaților. Includerea familiei oferă o imagine mai completă a amplorii averilor lor și, în unele cazuri, acestea pot fi folosite pentru a ascunde sau dispersa bunuri.
Luna trecută, Trezoreria SUA a evidențiat problemele de proprietate, declarând: „Oligarhii sancționați și elitele ruse puternice au folosit membrii familiei pentru a muta bunuri și pentru a-și ascunde imensa bogăție”.
Usmanov avea o valoare estimată de 18,4 miliarde de dolari în 2021, când a fost catalogat drept unul dintre cei mai bogați 100 de oameni din lume de revista Forbes.
Când The Guardian l-a întrebat pentru prima dată pe Usmanov despre legăturile dintre conturile Credit Suisse în care sora sa este beneficiară și grupul său de afaceri, pe 15 februarie, înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia, el a răspuns prin intermediul firmei de avocatură londoneză, Schillings. „Adevărate sau false, informațiile despre finanțele unei persoane sunt private. Nu vedem niciun motiv ca clientul nostru să discute despre relațiile financiare cu jurnaliștii”, au declarat, în februarie, avocații lui Usmanov.
Usmanov, un om de afaceri născut în Uzbekistan, a fost supus unei înghețări a activelor și a unei interdicții de călătorie în UE de la sfârșitul lunii februarie, după ce a fost indentificat drept „unul dintre oligarhii preferați ai lui Vladimir Putin”.
Alisher Usmanov a acuzat UE de „acuzații false și defăimătoare” care „îi distrug imaginea, onoarea, demnitatea și reputația de afaceri”.
I-au fost impuse sancțiuni și în SUA și Marea Britanie, unde deține un pachet de 30% din acțiunile clubului de fotbal Arsenal. Elveția a urmat exemplul, renunțând la neutralitatea politică pentru a corespunde eforturilor UE.
În timp ce guvernele occidentale au introdus sancțiuni împotriva rudelor unor oligarhi ruși, niciunul dintre membrii familiei lui Usmanov nu a fost inclus până acum pe nicio listă.