Cum știm dacă am mâncat prea mult zahăr

Publicat: 19 oct. 2024, 23:16, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Cum știm dacă am mâncat prea mult zahăr

Zahărul nu este neapărat un aliment ”rău”. Dar în cantități mari ne poate afecta serios sănătatea. Cum știm dacă am mâncat prea mult? Celine De Groote, nutriționist și dietetician sportiv din Belgia, prezintă semnele de alarmă trimise de corpul nostru atunci când îi dăm prea mult zahăr.

Este dovedit că excesul de zahă ne afectează sănătatea. Și aici, Celine De Groote vine cu explicații. Mai întâi, zahărul perturbă nivelul zahărului din sânge. Astfel, ajungi la valori crescute ale glicemiei. Și cu cât nivelul este mai mare, cu atât scăderea glicemiei este mai brutală. În momentele cu valori scăzute ale zahărului din sânge, apare nevoia de a mânca. ”Mă simt slăbit, trebuie să mănânc ceva”, spui adesea. Și așa vei ajunge curând să mănânci ceva dulce.

Rezistența la insulină

„Ingerarea unei cantități mari de zahăr poate avea și un impact asupra unor organe, cum ar fi ficatul. Dacă, de exemplu, ai o cină bogată în carbohidrați sau dulciuri, zahărul din sânge va fluctua foarte mult în timpul nopții. Dacă glicemia scade brusc, ficatul este singurul organ capabil să intervină în acel moment. Dar noaptea, ficatul nu poate efectua o detoxifiere optimă. Pentru a face acest lucru, este necesar hormonul insulină. Dar, cu cât produci mai multă insulină, cu atât poți stoca mai multă grăsime”, adaugă specialistul.

Astfel, în timp, poți deveni rezistent la insulină. O situație pe care nutriționista Celine De Groote o întâlnește frecvent. Cu cât consumăm mai mult zahăr, cu atât glicemia variază și celulele sunt mai puțin sensibile la insulină. Rapid, puteți avea senzația de oboselă sau de letargie și în mod repetat nevoia ceva dulce. Aceasta poate duce eventual la diabet. Din fericire, este posibilă inversarea rezistenței la insulină printr-un mod de viață echilibrat, spune Celine de Grotte. Dar pentru asta, înainte de toate, trebuie să fim atenție la semnalele trimise de corpul nostru. Adică:

  1. Te simți obosit

Ați observat că, după ce ați stat la masă, aveți o scădere de energie? Este semnul tipic că nu ați mâncat suficiente proteine sau fibre. Încercați să reduceți consumul de zahăr și să creșteți aportul de fibre și proteine, pe care le găsiți în ouă, carne de pui, cereale integrale.

  1. Nevoia de ceva dulce

Un semn al consumului mare de zahăr este pofta irezistibilă de dulciuri: prăjituri, biscuiți, bomboane, spune Celine De Groote. Și asta deoarece papilele gustative sunt deja obișnuite cu aceste dulciuri. Motivul pentru care vă este așa de poftă de dulciuri vine din dorința de a repeta experiența aceasta dulce și din ce în ce mai dulce.

  1. Ai luat în greutate mult și brusc

Atunci când ficatul trebuie să proceseze cantități mari de zahăr, eliberează un hormon, insulina. Cu cât produceți mai multă insulină, cu atât puteți să stocați mai multă grăsime. Și. evident, veți lua în greutate. Soluția? O dietă variată și activitate fizică zilnică.

  1. Modificări de dispoziție

Celine De Groote spune că modificările semnificative de dispoziție pot fi un semn al consumului excesiv de zahăr. ”Atunci când mănânci ceva plăcut și dulce, cum ar fi o felie de tort, primești un plus de energie. În fond, te simți bine. Dar acest plus de energie este urmat rapid de o scădere a energiei. Și așa devii mai iritabil, mai obosit și mai puțin capabil să te concentrezi. Apoi, revine dorința de a mânca un dulce, în speranța că te vei simți mai bine.

  1. Apar coșuri și acne

Coșurile și acneea sunt, de asemenea, un semn tipic al consumului excesiv de zahăr. Deoarece, atunci când ficatul este supraîncărcat cu zahăr, corpul va produce o inflamație. Acneea este o formă de inflamație, dar pe piele, subliniază nutriționista.

  1. Sete exagerată și senzația de gură uscată

Abuzul de zahăr poate fi explicația senzației de ”gură uscată”, resimțită mai ales dimeneața, când ne trezim. Aceasta se datorează insulinei, care trebuie produsă în cantitate mai mare atunci când exagerăm cu dulciurile. De asemenea, aceasta va produce o creștere a producției de urină, ceea ce va accentua deshidratarea și senzația de sete.

  1. Somn neodihnitor

Se poate să adormiți rapid, dar vă treziți de mai multe ori, deoarece vă confruntați cu variații mari ale nivelului zahăr din sânge. În consecință, dormiți doar trei-patru ore pe noapte. Or, corpul nostru are nevoie de mai multe ore de somn pentru a funcționa corect.

Medicul Celine De Groote ne precizează  câte grame de zahăr se recomandă zilnic și care este cea mai bună sursă.

 Cât?

Evident, un ciclist sau un atlet are nevoie de mai mult amidon, zahăr și fibre, comparativ cu o persoană care stă așezată la birou multe ore și este sedentară. Aportul caloric este diferit de la o persoană la alta. O femeie are nevoie de mai puține calorii zilnic comparativ cu un bărbat. În general, se recomandă să nu depășim 20-25 de grame de zahăr, spune Celine De Groote.

Care?

Sunt numeroase tipuri de zahăr: glucoza, fructoza zaharoza, lactoza, dextroza, mierea, maltoza etc. Dar ”singurul zahăr bun este cel pe care îl găsim în mod natural în fructe”. Este vorba despre fructoză care este zahărul cel mai puțin nociv. Dar și în cazul fructozei trebuie să fim atenți în privința cantității, subliniază Celine De Groote.

Este preferabil să nu cumpărăm produse care conțin mai mult de 5 grame de zahăr la 100 de grame. Toate celelalte tipuri de zahăr, ca glucoza, dextroza și mierea, reprezintă zahăr adăugat, care se găsesc într-un mare număr de alimente procesate: ketchup, iaurturi cu arome sau fructe, sucurile de fructe, supele conservate etc. Zahărul din aceste produse nu este bun pentru organismul nostru.