Cum te pregătești de venirea pe lume a copilului? Răspunsurile medicului
Sarcina reprezintă o perioadă specială și delicată pentru fiecare femeie, venind cu diferite provocări mai mult sau mai puțin cunoscute. De aceea, viitoarele mămici pot avea întrebări, curiozități și temeri în privința celor nouă luni de sarcină.
Dr. Gheorghe Gică, medic primar Ginecologie în cadrul unei clinici din București, ne vorbește astăzi despre modul în care fiecare femeie însărcinată ar putea să se pregătească pentru venirea pe lume a copilului său, răspunzând la cele mai întâlnite întrebări.
Ce investigații trebuie să își facă viitoarea mămică?
Odată cu aflarea sarcinii, este necesară apropierea de sistemul medical și în special, de medicul care va ghida viitoarea mamă, oferindu-i indicațiile necesare pentru prevenție, depistare și pentru conduită precoce a unor situații care pot apărea pe parcursul celor 40 săptămâni de gestație.
„Plaja de investigații din timpul sarcinii este destul de mare. Trebuie urmărită starea de sănătate atât a mamei, cât și a fătului. Pentru mamă sunt, de obicei, analize și investigații de bază. În schimb, în ceea ce privește investigațiile pentru a vedea dacă fătul se dezvoltă normal, aici lucrurile au evoluat în ultimul timp foarte mult și medicina s-a dezvoltat constant pe zona de imagistică.
Acum avem ecografe ultra-performante cu ajutorul cărora reușim să facem achiziții de imagini spectaculoase, uneori peste rezoluția unui RMN și astfel, avem foarte multe date despre făt. Pe de altă parte, au apărut teste genetice non-invazive care nu mai presupun un risc pentru pierderea sarcinii. Sunt recoltate ca orice alt test banal de sânge. Este detectat ADN-ul fătului, existând fragmente mici de ADN care circulă liber prin sângele mamei”, explică dr. Gică.
Când trebuie o viitoare mămică să se prezinte la medic?
Dacă o femeie își dorește un copil în viitorul apropiat, este recomandat să aibă o discuție în prealabil cu medicul ginecolog, efectuând un consult preconcepțional. În acest fel, pot fi detectate eventualele probleme de sănătate ale mamei.
Cel mai frecvente sunt infecțiile, care sunt mai ușor de tratat înaintea sarcinii. De asemenea, se poate recomanda schimbarea anumitor obiceiuri, precum cele alimentare sau chiar scăderea în greutate.
După momentul conceperii, este recomandată vizita la medic după o săptămână – două de la întârzirea menstruației.
Celulele Stem – ce ar trebui să știe o viitoare mămică despre acest subiect?
Pentru că orice părinte își dorește tot ceea ce este mai bun pentru copilul lui, mai ales în privința sănătății, multe mămici optează pentru recoltarea și stocarea celulelor stem la naștere. Dar pentru că este un subiect complex, viitorii părinți au nevoie să se informeze corect, din surse sigure, pentru a lua cea mai bună decizie.
Ce sunt celulele stem? Sunt celulele care se pot diferenția în orice tip de celule din corpul nostru. Celulele stem au proprietăți unice comparativ cu celelalte celule din corpul uman prin faptul că se pot autoregenera (rezultând alte celule stem) și simultan, generează toate celelalte tipuri de celule din corp prin procese de diferențiere celulară dirijate în vivo (în corp) sau în vitro (în laborator).
De ce sunt mai bune celulele stem din cordonul ombilical, deși acestea se pot găsi și în alte părți ale organismului?
„Deși celulele stem nu îmbătrânesc la fel de repede ca noi, totuși, probele recoltate și stocate încă de la naștere conțin celulele cu rezultatele cele mai bune în studii, pentru că nu sunt afectate de radiații, de toxinele alimentare pe parcursul vieții. De aceea, tratamentele cu celule stem recoltate la naștere au cele mai mari rate de succes”, explică dr. Gheorghe Gică.
În prezent, celulele stem din cordonul ombilical sunt utilizate în peste 80 de afecțiuni. Cea mai de interes utilizare a acestora este reprezentată de afecțiunile din spectrul autismului sau de paralizia de la naștere.
Un alt lucru important de menționat este faptul că celulele stem recoltate la naștere pot fi folosite atât pentru copilul de la care s-au recoltat, având o compatibilitate de 100%, dar și pentru alți membri ai familiei, precum frații sau surorile.