Cum un organ bolnav poate accelera îmbătrânirea altor organe
Un studiu, publicat în revista Nature, susține că un organ bolnav ar putea accelera îmbătrânirea altor organe sănătoase din corpul omului.
Autorii studiului au identificat și o proteină-cheie, care ar putea fi manipulată în așa fel încât să prevină această ”insuficiență multi-organ”. Pe măsură ce îmbătrânim, celulele se uzează și nu mai funcționează eficient. Aceasta se numește senescență celulară. Dar acest fenomen poate fi provocat și de o boală, la orice vârstă.
Cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh și de la Cancer Research UK Scotland Institute (Scoția) au analizat șoarecii care sufereau de insuficiență hepatică. Odată ce au fost deteriorate suficiente celule hepatice, a început să apară senescența în alte organe, cum ar fi rinichii, plămânii și creierul, provocând deteriorarea acestora.
În cadrul acestui studiu, cercetătorii au identificat o cale biologică implicând TGFB, o proteină legată de sistemul imunitar.
Cercetătorii au observat că, dacă este blocată, în cazul șoarecilor, această proteină împiedică senescența celulelor hepatice să se propage la alte organe.
Ulterior, cercetătorii au examinat biopsiile țesuturilor hepatice de la 34 de pacienți afectați de o boală hepatică acută gravă. Nivelul ridicat de senescența celulelor hepatice la începutul bolii era legat de un risc major de degradare multiviscerală și de necesitatea iminentă de transplant hepatic.
Nu există niciun test care să permită predicția evoluției unei insuficiențe hepatice
În prezent, nu există niciun test care să permită predicția evoluției unei insuficiențe hepatice, subliniază cercetătorii. Astfel, supravegherea senescenței celulare hepatice ar putea ajuta pacienții mai expuși riscului, adaugă cercetătorii.
„Rezultatele noastre oferă primele informații despre motivul pentru care leziunile hepatice severe duc la insuficiența altor organe, cum ar fi creierul și rinichii, și moartea. Am reușit să validăm aceste observații noi și interesante la pacienți, deschizând calea pentru dezvoltarea de biomarkeri măsurabili în sânge pentru a-i identifica pe cei expuși riscului, precum și noi terapii pentru a trata bolile hepatice grave”, spune Rajiv Jalan, profesor de hepatologie la University College London (Regatul Unit) și partener al studiului, într-un comunicat de presă, citat de Top Sante.
„Implicațiile acestor descoperiri sunt potențial foarte profunde. Este posibil ca o boală gravă, care afectează chiar un singur organ, să provoace defectarea mai multor organe. Dar aceste descoperiri ne pot învăța și modalități de a preveni acest lucru, atât în cazul unei boli instalate brusc, cât și în cazul unei serii de boli care apar de-a lungul anilor sau chiar al deceniilor, pe măsură ce îmbătrânim”, spune profesorul principal al studiului Tom Bird de la Universitatea din Edinburgh și Institutul CRUK Scoția.
Insuficiența hepatică apare atunci când o mare parte a ficatului este deteriorată. Ficatul poate fi afectat de boli precum hepatita virală: de exemplu, cel mai frecvent, hepatita B.
Hepatita cronică virală poate duce la ciroză, o boală hepatică gravă, care afectează ireversibil acest organ digestiv. În general, ciroza este provocată de abuzul de alcool, dar și de steatoza hepatică (ficatul gras non-alcoolic), la care se adaugă și alte cauze mai puțin frecvente.