Cum va decurge încoronarea Regelui Charles al III-lea
Încoronarea regelui Carol al III-lea va avea loc sâmbătă, 6 mai 2023, la Westminster Abbey din Londra, unde vor fi prezenți 2000 de invitați.
În timpul ceremoniei, Regele va fi încoronat alături de Camilla, Regina Consoartă. Ceremonia urmează să înceapă, la ora 11:00, la Westminster Abbey, Regele venind în procesiune cu puțin timp înainte.
• Ce este încoronarea?
O încoronare este atât ceremonia religioasă simbolică în timpul căreia se pune coroana pe capul monarhului, cât și transferul titlului și puterii simbolice de la precedentul, în acest caz de la mama sa, decedată. Cu toate acestea, nu este de fapt necesar ca monarhul să fie încoronat pentru a deveni rege. Eduard a VIII-lea a domnit fără să fie încoronat.
Participanții la ceremonii vor fi invitați să participle la evenimentele stradale ale organizației caritabile the Big Help Out initiative.
Nici Ducesa de York nu va fi acolo, după ce surse au confirmat că nu a fost invitată la ceremonie.
Ducele de York, Prințul Andrew, care a fost căsătorit cu ducesa până la divorțul lor în 1996, este de așteptat să ajungă.
Nepoții Dianei vor fi pajii Camillei și îi vor purta trena. Procesiunea va fi mai scurtă decât a Reginei Elisabeta a II-a.
• Ce se va întâmpla la Abbey
Există mai multe etape ale serviciului:
Recunoașterea: În timp ce stă lângă scaunul de încoronare, vechi de 700 de ani, monarhul este prezentat celor adunați în mănăstire de către Arhiepiscopul de Canterbury. Adunarea strigă „God save the King!” iar trâmbitele sună.
Jurământul: Suveranul jură să respecte legea și să slujească Biserica Angliei.
Ungerea: Regele se așează pe Scaunul de încoronare. O pânză aurită va ascunde ceremoniala ungere cu mirul sfânt de către Arhiepiscopul de Canterbury.
Investitura: Noului suveranu i se prezintă Orbul Regal, care reprezintăautoritatea religioasă și morală, apoi Sceptrul, care reprezintă puterea și apoi Sceptrul Suveranului, un toiag de aur cu un porumbel emailat alb, simbol al dreptății și milei. În cele din urmă, arhiepiscopul pune Coroana de aur a Sfântului Eduard pe capul Regelui.
Înscăunarea și omagiul: Regele părăsește Scaunul de încoronare și se mută pe tron. Semenii îngenunchează în fața monarhului pentru a-i aduce un omagiu.
Regina Consoartă va fi, de asemenea unsă apoi unsă și încoronată.
• Joe Biden și Megan nu merg la încoronare
Prințul Harry va fi prezent și el, dar nu s-a comunicat dacă va avea o poziție importantă. Soția sa, Megan Markle, va rămâne în America să-l serbeze pe micuțul Archie, născut chiar de ziua Încoronării.
Președintele american Joe Biden nu va participa la eveniment, dar prima doamnă Jill Biden va merge în numele său.
• Ce monarhi merg la încoronare
Familia regală britanică va fi prezentă prin Prinții de Wales, William și Catherine, cu copiii George, Charlotte, Louis. Mezinul Regelui Charles și Prințul Harry.
Apoi pe lista de invitați figurează Prințul Edward, duce de Edinburgh și soția Sophie, Ducesă de Edinburgh, Prințesa regală Anne, Andrew, duce de York, Prințesa Beatrice și soțul Edoardo Mapelli Mozzi, Prințesa Eugenie, care este și însărcinată, alături de soțul Jack Brooksbank, Michael și Carole Middleton, părinții Prințesei de Wales.
La eveniment vor participa Prințul Albert și Prințesa Charlene din Monaco și familia regală olandeză, care participă și la recepția din ajunul încoronării, de la Palatul Buckingham.
De asemenea, la Londra vor veni si următorii monarhi:
Regele Carl XVI Gustav al Suediei și Prințesa moștenitoare Victoria:
Regele Felipe al Spaniei cu Regina Letizia. Prințul moștenitor al coroanei norvegiene, Haakon, cu Prințesa Mette-Marit.
Marele Duce Henri de Luxemburg și Marea Ducesă Maria Teresa.
Regina Anne-Marie a Greciei, Prințul moștenitor Pavlos și Prințesa moștenitoare Marie-Chantal ai Greciei. Regele Philippe al Belgiei cu Regina Mathilde.
Margareta a României, custodele coroanei Regale a României.
Regele Willem-Alexander al Țărilor de Jos cu Regina Maxima.
• Klaus Johannis invitat alături de Maia Sandu
Pintre liderii politici invitați se vor număra
premierul britanic Rishi Sunak, primul ministru al Scoției, Humza Yousaf, vicepreședintele irlandez Michelle O’Neill, Emmanuel Macron, președintele Franței, Jill Biden, Prima Doamnă a SUA, Justin Trudeau, premierul Canadei, Andrzej Duda, președintele Poloniei, premierul Noii Zeelande, Chris Hipkins, care este și primul invitat sosit în Marea Britanie încă de miercuri, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu și presedintele României, Klaus Johannis.
Pentru week-end Palatul Buckingham a anunțat diverse evenimente, inclusiv un
concert la Castelul Windsor, duminică, 7 mai, la care vor concerta Katy Perry, Take That și Lionel Richie.