Cum verifici cu un click dacă angajatorul respectă termenii asumați în contractul de muncă. Aplicația care te scutește de drumurile la ITM
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/Fara-titlu-1-e1743936343513.jpg)
Noul sistem IT de evidență a salariaților, REGES-ONLINE, deja funcțional de la începutul lunii aprilie, permite salariaților din România să consulte online propriul contract individual de muncă și toate detaliile asociate acestuia. Angajații au acces la date precum vechimea în muncă, sporurile declarate și norma de ore. De asemenea, pot verifica în orice moment, în timp real, informațiile esențiale legate de raportul lor de muncă.
Sistemul, care va înlocui treptat vechiul Revisal până pe 30 septembrie 2025, permite vizualizarea în timp real a înregistrării corecte a elementelor contractului individual de muncă. Salariații se pot conecta pe noua platformă aici sau descărcând aplicația ROeID, care permite accesul securizat utilizând identitatea digitală națională. Este o metodă recomandată pentru utilizatorii din România, oferind un nivel ridicat de securitate și conformitate legală.
Spre deosebire de Revisal, Reges-Online are o interfață dedicată special pentru angajați, unde accesul se va face pe bază de cont personal pentru a fi la curent cu propriile date profesionale. Această funcționalitate e disponibilă atât în format desktop, cât și printr-o aplicație mobilă, facilitând accesul de pe orice dispozitiv, oriunde s-ar afla utilizatorul. Salariații vor putea vizualiza nu doar contractele active, ci și pe cele finalizate, obținând astfel o imagine completă asupra întregului lor parcurs profesional. De asemenea, Reges-Online introduce un sistem de notificări care îi informează pe angajați ori de câte ori angajatorul operează modificări în contractul lor de muncă.
Angajatorii care nu respectă aceste reguli, pasibili de amenzi
Mai mult decât atât, angajatorii care nu respectă obligațiile de a nota orice modificare sau detaliu important legat de contractul salariaților sunt pasibili de amenzi usturătoare.
Firmele care nu se conformează obligației de înregistrare în sistem ( în intervalul de 6 luni) vvor fi sancționate cu amenzi între 15.000 și 20.000 lei. Angajatorii vor trebui să se asigure că înregistreză în noul Reges toate datele care acum nu se regăsesc în Revisal, dar pe care HG 295 îi obligă să le transmită. Termenul-limită pentru a face asta este tot 30 septembrie, iar o tranziție incompletă la noul Reges le poate aduce angajatorilor amenzi între 5.000 și 10.000 de lei.
Litigiile de muncă, tranșate mai rapid
Astfel, salariații vor fi la curent cu orice schimbare, fie că este vorba despre o mărire de salariu, o modificare a programului de lucru sau alte actualizări contractuale. Prin acest mecanism, angajații pot verifica prompt dacă modificările operate corespund cu cele negociate sau comunicate anterior.
Un avantaj remarcabil al noului sistem este posibilitatea angajaților de a verifica online dacă angajatorul le virează contribuțiile la sănătate și pensie. Noua platformă oferă un instrument de control asupra respectării obligațiilor legale de către angajator.
În cazul în care angajatul identifică o eroare în datele înregistrate, cum ar fi un salariu mai mic decât cel stabilit, sistemul permite trimiterea unei notificări direct către angajator. Acest sistem permite simplificarea procesului de corectare a informațiilor eronate și rezolvarea rapidă a neînțelegerilor legate de termenii contractuali.
Salariații pot obține printr-un click documentele de vechime
Noul sistem introduce posibilitatea de a descărca un extras cu vechimea în muncă direct din platformă, eliminând necesitatea deplasării la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) pentru obținerea acestui document. Anterior, obținerea unui astfel de extras presupunea timp, deplasare și, adesea, așteptare la ghișeele ITM. Reges-Online simplifică radical acest proces, permițând generarea și descărcarea imediată a documentului.
Sistemul permite, de asemenea, vizualizarea istoricului modificărilor efectuate de-a lungul timpului la contractul individual de muncă. Astfel, platforma oferă salariatului o imagine clară asupra evoluției raportului său de muncă. Salariații beneficiază în acest fel de un instrument util în diverse situații administrative. Spre exemplu, datele accesibile din platformă facilitează aplicarea pentru credite, dovedirea experienței profesionale sau tranșarea unor dispute legate de vechime și drepturi asociate acesteia.
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/Fara-titlu.jpg)
REGES-ONLINE aduce beneficii majore pentru angajatori, angajați și autorități. Sursa foto: Ministerul Muncii
Ce informații legate de contractul de muncă sunt disponibile pe REGES-ONLINE
Actul normativ care prevede introducerea informațiilor cu privire la contractele de muncă în noul sistem IT introduce următoarele obligații pentru angajatori:
„(1) Registrul se înființează în forma electronică, se completează și se transmite, pe
platforma informatică pusă la dispoziție de Inspecția Muncii.
(2) Angajatorii prevăzuți la art. 1 completează și transmit în Registru următoarele date,
fără a avea caracter limitativ.
a) datele de identificare ale angajatorului (…).
b) datele de identificare ale salariaților (…).
c) pentru persoanele cu dizabilități, gradul, tipul de handicap și durata acestuia.
d) data încheierii contractului individual de muncă, numărul acestuia și data începerii activității.
e) funcția/ocupația, conform specificației Clasificării Ocupațiilor din Romania sau altor
acte normative.
f) tipul contractului individual de muncă.
g) durata contractului individual de muncă, respectiv nedeterminată/determinată.
h) locul de muncă, respectiv fix sau mobil.
i) durata timpului de muncă și repartizarea acestuia”, se arată în textul legislativ.
Angajatorii, obligați să menționeze și indemnizațiile sau sporurile
De asemenea, angajatorii sunt obligați să mai înregistreze și următoarele informații.
„j) salariul de bază lunar brut, indemnizațiile, sporurile, precum și alte adaosuri, astfel cum sunt prevăzute în contractual individual de muncă sau, după caz, în contractul
colectiv de muncă.
k) datele de identificare ale utilizatorului, în cazul contractelor de muncă temporară;
l) data transferului, precum și datele de identificare ale angajatorului la care se face
transferul în condițiile legii;
m) data la care începe și data la care încetează detașarea, precum și datele de
identificare ale angajatorului la care se face detașarea;
n) data la care începe și data la care încetează detașarea transnațională (…).
o) data la care începe și data la care încetează detașarea pe teritoriul unui stat care
nu este membru al Uniunii Europene sau al Spațiului Economic European(…).
p) perioada, cauzele de suspendare și data încetării suspendării contractului individual de muncă.
q) data și temeiul legal al încetării contractului individual de muncă”,
Sistemul REGES promite „reducerea inechităților și abuzurilor” în relațiile de muncă
Reges-Online promite să transforme fundamental modul în care salariații interacționează cu datele lor profesionale și să consolideze protecția drepturilor lor în câmpul muncii.
„ Impact social:
Prin acest act normativ se au în vedere următoarele:
– simplificarea procedurilor pentru angajatori și salariați
– facilitarea accesului la date pentru angajați
– reducerea inechităților și abuzurilor
– debirocratizarea și creșterea eficienței instituționale
3.3. Impactul asupra drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului
Prin acest act normativ :
– se asigură transparență în relația angajator-salariat printr-un sistem accesibil tuturor
părților implicate;
– se elimină discriminările și inechitățile în ceea ce privește accesul la informații despre
vechimea în muncă și statutul contractual;
– se protejează dreptul la muncă și la informare corectă printr-o evidență clară și
actualizată a contractelor individuale de muncă”, se arată în nota de fundamentare a Hotărârii de Guvern privind Registrul general de evidență a salariaților.
Astfel, tranziția de la Revisal la Reges-Online, programată să se finalizeze până pe 30 septembrie 2025, va transforma fundamental modul în care sunt gestionate informațiile despre raporturile de muncă, aducând beneficii de durată pentru toți actorii implicați. Este recomandabil ca toți salariații să se familiarizeze cu noul sistem și să își creeze conturi de acces, pentru a putea beneficia pe deplin de avantajele pe care acesta le oferă.