Cum vrea Chesnoiu să scoată bani de pe urma acoperișurilor din ferme și fabrici
Acoperişurile din ferme și de pe fabricile din industria alimentară ar putea să ajute România să-și asigure independenţa energetică sau cel puțin așa își propun oficialii români.
Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu a anunțat în rumă cu câteva zile la Luduș că Guvernul a decis ca o parte din Fondul pentru Modernizare alocat României să fie dirijat către fermieri şi către industria alimentară, care să poată să monteze panouri fotovoltaice pe acoperișuri pentru a-și asigura energia electrică. Bineînțeles, surplusul va fi livrat în rețeaua națională.
„Ieri am pus bazele, printr-o Ordonanţă de Urgenţă adoptată la nivelul Guvernului, de a direcţiona o parte din fonduri de modernizare la dispoziţia României, către fermieri şi către industria alimentară din România. Pentru construirea de unităţi de producţie a energiei electrice din surse regenerabile, care să deservească aceşti operatori economici. Vom folosi la maxim toate acoperişurile din ferme, din fabricile din industria alimentară, astfel încât să eliminăm acest factor de risc şi să ne asigurăm independenţa energetică. Or, în atare condiţii, cred că este un plus de care va putea beneficia şi fabrica de zahăr de la Luduş”, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, într-o conferinţă de presă organizată la Luduş.
Este vorba de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind stabilirea cadrului instituţional şi financiar de implementare şi gestionare a fondurilor alocate României prin Fondul pentru modernizare, adoptată în urmă cu o zi, la propunerea Ministerului Energiei.
Această OUG reglementează cadrul instituţional şi financiar general, de monitorizare, verificare şi control, pentru implementarea şi gestionarea resurselor aflate la dispoziţia României din Fondul pentru modernizare.
Fondul pentru Modernizare aflat la dispoziţia României are o valoare de peste 13 miliarde de euro pentru perioada 2021- 2030.