Cum vrea Ministrul de Finanțe să micșoreze decalajul fiscal din TVA
România e fruntașă în Uniunea Europeană la decalajul de TVA. Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, promite o reducere a acestuia cu cinci puncte procentuale.
Reducerea decalajului fiscal din TVA cu cinci puncte procentuale până la finalul anului 2022 reprezintă următoarea ţintă a Ministerului Finanţelor, a anunţat, ministrul de resort, Adrian Câciu.
„Următoarea ţintă: reducerea decalajului fiscal din TVA cu 5 puncte procentuale până la finalul anului 2022! Cum: reducerea masivă a evaziunii fiscale prin ‘Radarul mărfurilor’, factură electronică, case de marcat conectate la ANAF, informatizarea vămilor. Rezultat: un miliard de euro în plus cu care să-i susţinem pe românii care muncesc cinstit şi trăiesc decent”, a scris ministrul Finanţelor, pe pagina sa de Facebook.
România se află din nou pe primul loc în rândul statelor membre ale Uniunii Europene la neîncasarea TVA, potrivit unui raport al Comisiei Europene, care arată că ţara şi-a adâncit în 2019 pierderile din TVA, cu şase miliarde de lei, faţă de anul precedent.
Conform Comisiei Europene, în 2019, cele mai mici deficite de încasare a TVA din UE s-au înregistrat în Croaţia (1%), Suedia (1,4%) şi Cipru (2,7%), iar cele mai mari în România (34,9%), Grecia (25,8%) şi Malta (23,5%).
România e fruntașă în UE la decalajul de TVA
Potrivit rapoartelor Comisiei Europene, începând din 2015, România a ocupat primul loc, în fiecare an, între statele membre, cu cel mai mare decalaj de TVA.
Anual, Comisia Europeană monitorizează deficitul de încasare a TVA (VAT Gap) înregistrat la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene, indicator calculat ca diferenţa dintre veniturile din TVA preconizate a fi încasate şi cele efectiv încasate la bugetele statelor. Deficitul de încasare a TVA are în vedere pierderile de TVA înregistrate din evaziune, fraudă, insolvenţe, faliment, erori administrative, obţinerea de avantaje fiscale necuvenite