Cum vrea Olguța Vasilescu să găsească muncitori: Relocare, ca pe vremea lui Nea Nicu

Publicat: 22 iul. 2023, 11:15, de Viorela Pitulice, în SOCIAL , ? cititori
Cum vrea Olguța Vasilescu să găsească muncitori: Relocare, ca pe  vremea lui Nea Nicu
Care Lege a pensiilor este mai bună. Cea din 2019 sau cea de acum? Ce spune Olguța Vasilescu

Lipsa forței de muncă reprezintă o problemă cu care se confruntă de ani buni angajatorii din România. Fostul ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei, în prezent, spune că poate n-ar fi rău să fie luată în calcul varianta relocării populației.

Adică, cum se practica în perioada comunistă, aduși muncitori din zonele mai sărace către centrele economice care se dezvoltă. În varianta actuală, ce-i drept. Mai simplu spus, o relocare adaptată la timpurile noastre, cu facilități oferite de Ministerul Muncii, care să-i facă pe oameni să fie dispuși să plece să se angajeze în alte zone decât cele de baștină.

“Știți cum era pe vremea lui Ceaușescu, erai din Moldova, te găsea fără loc de muncă și spunea: de mâine te duci la Craiova, ai apartament acolo, îți iei familia, te muți și te angajezi în locul cutare. Nu mai poate să fie așa, noi trebuie să găsim foarte multe facilități. Ministerul Muncii, cel puțin acum câțiva ani, le-a dezvoltat, însă, din păcate, mediul de afaceri fie n-a știut, fie n-a avut încredere, nu le-a accesat”, a declarat Olguța Vasilescu la un eveniment organizat recent la Craiova de Asociația Companiilor de Distribuție de Bunuri din România (ACDBR).

Un exemplu în acest sens este Aradul, unde inclusiv oltenii s-au dus să lucreze, atrași de salariile bune.

”Este clar că va trebui să începem să mutăm populația către centrele acestea foarte importante, care se dezvoltă din punct de vedere economic. Să aducem de peste tot de unde se poate …Uitați-vă ce se întâmplă în Arad, în Oradea, în județele de graniță, nu pentru că sunt mai deștepți și mai frumoși, ci deoarece sunt foarte aproape de rețeaua de autostrăzi europeană. Sunt foarte mulți care au plecat chiar din județul Dolj ca să se angajeze acolo, pentru că li s-au oferit niște salarii atractive și s–a dezvoltat foarte frumos zona. Același lucru vrem să facem și noi”, a mai spus primarul Craiovei.

Aceasta a recunoscut că sunt multe firme care ar vrea să investească sau să se extindă în Craiova, dar se tem că nu găsesc forță de muncă. Până una-alta, cei care au putut, au apelat la muncitorii străini, care se văd la tot pasul pe șantierele de construcții.

”Mă uit în șantierele craiovene. La ora actuală, se muncește numai cu oameni din Sri Lanka, Bangladesh, Nepal. Sunt foarte serioși, spre deosebire de ai noștri, care vin, își iau echipamentul pe ei și a doua zi nu mai apar, dispar cu tot cu echipament, aceasta se întâmplă la noi”, a mai precizat edilul.

Distribuitorii români de mărfuri s-au plâns, dincolo de problemele legate de cadrul legislativ și de imposibilitatea de a accesa fonduri europene, de lipsa forței de muncă – șoferii, în special -, problemă cu care se confruntă întreaga economie românească. Aceștia consideră că în lipsa unor măsuri de susținere a sectorului, comerțul tradițional, aprovizionat de membrii ACDBR, riscă să se prăbușească în competiția acerbă cu marile lanțuri de retail.

Asociația ACDBR reprezintă distribuția tradițională a bunurilor de larg consum pe teritoriul național. ACDBR are în prezent 37 de membri, care au o cifră de afaceri însumată de aproximativ 1,7 miliarde euro, o cotă de piață de 35% din totalul pieței de distribuție tradiționale de bunuri, peste 10.000 de angajați și aproximativ 80.000 de clienți.

Citeste si Se scumpește uleiul, după ce prețul scăzuse sub 5 lei/litru