Cum vrea Rusia să pună mâna pe 40% din producția de grâu a Ucrainei. Prețuri record pe burse

Publicat: 25 feb. 2022, 09:15, de Puterea.ro, în ESENȚIAL , ? cititori
Cum vrea Rusia să pună mâna pe 40% din producția de grâu a Ucrainei. Prețuri record pe burse

Un cutremur cu magnitudinea 6,6 s-a produs în noaptea de luni spre marți în Marea Mediterană, în largul coastei de vest a Ciprului.

Nu au fost până acum raportate victime sau pagube.

Seismul s-a produs la ora 3 la o adâncime de 19 km, la circa 40 km de țărm.

Centrul Euro-Mediteranean de Seismologie a evaluat, la rândul său, magnitudinea cutremurului la 6,5 ​​și adâncimea la 51 km.

Mișcarea telurică a fost resimțită puternic de populație în multe locuri din Cipru. În capitala Nicosia, aflată la 130 km de epicentru, câțiva locuitori au ieșit în stradă.

Cipru este situat într-o zonă cu activitate seismică intensă, în apropierea liniei de întâlnire între placa tectonică eurasiatică şi cea africană.

În 9 octombrie 1996, un cutremur cu magnitudinea de 6,8 grade pe scara Richter a ucis două persoane şi a deteriorat zeci de clădiri din oraşele de coastă Paphos şi Limassol. În10 septembrie 1953, un cutremur cu magnitudinea de 6,3 grade pe scara Richter a ucis 40 de persoane şi a distrus sute de case, în special în regiunea Paphos.

Odată cu preluarea controlului asupra estului Ucrainei, inclusiv a celor două regiuni Donețk și Luhansk, Rusia a ajuns să aibă acces la aproximativ 40% din producția de grâu a Ucrainei, țară care asigură circa 12% din exporturile mondiale de grâu.

Așa cum se știe, principalele zone de producție ale „grânarului” Europei se află în Estul Ucrainei, adică tocmai terenurile pe care a pus acum mâna președintele rus Vladimir Putin. Numai Donețk și Luhansk, de exemplu, asigură 8% din producția Ucrainei. Mai simplu spus, pe lângă teritorii vaste, Putin se alege și cu producția agricolă importantă din regiune.

Escaladarea conflictului din Ucraina s-a făcut simțită și pe bursă, iar cel mai probabil situația se va menține o o vreme. Joi, după ce invadarea Ucrainei de către Rusia, prețurile la cereale au explodat practic.

La mijlocul zilei, la grâu, prețul atingea un nivel record pe Euronext, cu un vârf de 344 euro pe tonă (la ora 14.12), cu mult peste recordul anterior de 313,5 euro/tonă în 24 noiembrie 2021, ședința cu scadență în decembrie. Ulterior, prețul s-a redus la circa 320 euro/tonă la contractele cu scadența în martie.

Prețul s-a majorat și la porumb până la 304 euro/tonă, comparativ cu 320 euro/tonă, în data de 4 august 2021.

Ucraina este al șaptelea producător de grâu din lume, asigurând 4% din producția mondială, și al cincilea exportator, în timp ce Rusia ocupă prima poziție în ceea ce privește volumele exportate.

În 2021, Ucraina a avut o producție de grâu de 32,7 milioane tone și 40 milioane tone de porumb, în timp ce Rusia a obținut o producție de circa 76 milioane tone de grâu și o producție de 15 milioane tone de porumb.

Analiștii se tem că în urma conflictului din Ucraina sunt așteptate întârzieri sau chiar întreruperi ale unor transporturi de grâu și porumb cu consecințe lesne de înțeles asupra prețurilor la nivel internațional. Iar blocarea celor două porturi Mariopol la Marea Azov şi Odessa la Marea Neagră nu este decât începutul, cel mai probabil.