Cum vrea să scape fostul director al APIA de dosarul de la DNA Constanța
Bogdan Dumitru Dumitrașcu, fost director adjunct al Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), se confruntă cu noi dificultăți legale în încercarea de a evita condamnarea într-un dosar de luare de mită și instigare la fraudă cu fonduri europene, potrivit informațiilor furnizate de procurorii anticorupție.
În primul dosar, Dumitrașcu a fost condamnat la 3 ani și 4 luni de închisoare pentru luare de mită, după ce ar fi pretins 2.000 de euro pentru a angaja fiica unei persoane în cadrul APIA. În acest caz, Dumitrașcu și-a recunoscut vina și a fost arestat preventiv în urma unei operațiuni de flagrant.
Într-un al doilea dosar, fostul director general adjunct al APIA este judecat pentru instigare la fraudă cu fonduri europene. Aici, Dumitrașcu speră să scape de acuzații. Procurorii susțin că, în decembrie 2021, ar fi pretins bani pentru a facilita angajarea fiicei unei persoane în cadrul APIA și transferul ulterior la o agenție județeană. Dosarul implică și alți inculpați, inclusiv inspectori din APIA și un preot, toți acuzați de fals intelectual și complicitate la fraudă cu fonduri europene.
În ciuda condamnării în primul dosar, Dumitrașcu speră să scape de acuzațiile din cel de-al doilea dosar. La finalul anului trecut, el și un alt inculpat au solicitat constatarea nulității rechizitoriului, argumentând că procurorul de caz nu este organ competent. Cererea a fost respinsă de magistrați, conform replicaonline.ro.
Dumitrașcu a renunțat la functia sa de director adjunct al APIA după dezvăluirea acțiunilor sale și a fost condamnat la închisoare în iunie 2023.
În plus față de problemele legale, Dumitrașcu și-a pierdut mai multe bunuri, inclusiv două mașini, un BMW și un VW Passat, în urma unor executări silite ca urmare a unor datorii. Declarațiile de avere indică și o serie de credite luate de Dumitrașcu și soția sa în 2020, sugerând o situație financiară dificilă.
Într-un context în care scandalul continuă să se desfășoare, Dumitrașcu își îndreaptă eforturile pentru a-și justifica implicarea în aceste cazuri penale și a încerca să evite consecințele legale pe care le-ar putea aduce condamnările anticipate.