Curcubeul codurilor frumos colorate: o simfonie meteorologică sau psihoză națională?

Publicat: 28 sept. 2024, 20:48, de Radu Caranfil, în METEO , ? cititori
Curcubeul codurilor frumos colorate: o simfonie meteorologică sau psihoză națională?

În România, codurile meteorologice au devenit mai mult decât simple avertizări; ele sunt un spectacol mediatic care colorează ziua cetățeanului de rând cu nuanțe de la galben pal la roșu aprins. Nu e zi să nu fim învăluiți într-un curcubeu de alerte. Nu zice nimeni, sunt necesare. Problema e că, deseori, codurile nu au nici o legătură cu zonele pentru care sunt emise…

O paletă coloristică de fenomene

De la cod roșu de muște la Mizil, la cod portocaliu de ciupituri de fund la Vaslui, meteorologia națională pare să fie într-o competiție nesfârșită pentru cel mai original scenariu. Nu scăpăm nici de codul galben de pârțuri la Băicoi, iar pentru cei care preferă ceva mai subtil, există mereu un cod roz de avertizări cutremurătoare, care ne promit, zi de zi, că sfârșitul e mai aproape decât credeam.

Meteorologia ca divertisment

Într-o epocă în care fiecare adiere de vânt pare să fie prefața unei furtuni epice, serviciile meteorologice nu ratează ocazia de a transforma fiecare schimbare de vreme într-un episod de telenovelă climatică. Audiența, flămândă de senzațional, așteaptă cu sufletul la gură să vadă care va fi următoarea peripeție atmosferică ce merită un hashtag pe rețelele sociale.

Știință sau artă?

Desigur, schimbările climatice aduc cu ele fenomene meteorologice mai intense și mai frecvente, transformând avertizările într-un necesar instrument de protecție civilă. Totuși, pasiunea pentru dramatizare a transformat meteorologia dintr-o știință într-o artă – arta de a ține populația într-o perpetuă stare de alertă, fie ea justificată sau nu.

Concluzie: când viața devine o alertă continuă

Pe măsură ce planeta se încălzește, poate că ne-am obișnuit să trăim la intensități meteorologice maxime. Codurile de toate culorile nu doar că ne marchează calendarul, dar ne colorează și percepția asupra realității. În acest teatru climatic, fiecare dintre noi este și spectator, și actor, așteptând cu nerăbdare să descopere ce rol va trebui să joace în episodul următor al acestei saga meteorologice. În fond, cine ar putea rezista farmecului unui cod violet de invazie extraterestră, chiar dacă el vine doar cu o ploaie de stele căzătoare?