Cursa pentru Casa Dinu Lipatti. George Tuţă îi cere lui Nicuşor Dan să aprobe cumpărarea bijuteriei culturale
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/Design-fara-titlu-2025-04-17T183120.114.png)
Casa memorială Dinu Lipatti, este din nou în pericol. Clădirea, unde marele pianist și compozitor și-a petrecut o parte din viață, a fost scoasă la vânzare în contextul unei executări silite, pentru suma de 1,19 milioane de euro. Deși imobilul este inclus pe lista monumentelor istorice și are o valoare culturală incontestabilă, statul riscă, din nou, să piardă acest patrimoniu în fața unei tranzacții private.
În fața acestei amenințări, George Tuță, primarul Sectorului 1, a lansat un apel ferm către Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, cerând convocarea de urgență a Consiliului General pentru ca instituția pe care o conduce să poată prelua inițiativa cumpărării casei.
Tuță cere acțiune imediată: „Avem buget, avem voință, așteptăm semnalul!”
George Tuță susține că administrația Sectorului 1 este pregătită atât financiar, cât și instituțional pentru a achiziționa Casa Lipatti. Acesta a explicat că imobilul este deja inclus în patrimoniul național și ar trebui să rămână accesibil publicului larg, ca spațiu de cultură și educație artistică.
Primarul a subliniat că, deși procedura de cumpărare implică pași birocratici riguroși – inclusiv o evaluare ANEVAR și constituirea unei comisii speciale – Primăria Sectorului 1 a inițiat toate aceste demersuri încă din momentul în care a aflat de situația juridică a casei. Tot ce lipsește, spune el, este acordul formal din partea Consiliului General al Municipiului București, pentru ca procesul să poată avansa legal.
„Este casa marelui artist Dinu Lipatti, care face parte din patrimonial naţional, din punctul meu de Vedere. Motiv pentru care, imediat cum am aflat că este la vânzare, împreună cu colegii din Primărie și Consiliul Local, am luat imediat o hotărâre pentru a solicita Consiliului General acordul de a cumpăra această casă; pentru a păstra patrimoniul deschis publicului și să rămână în administrarea statului”, a declarat, pentru Antena3.ro, primarul Sectorului 1.
Birocrația blochează patrimoniul
Deși Casa Lipatti este în pericol real de a fi pierdută, procedurile legale se mișcă greoi. George Tuță afirmă că ședința Consiliului General se poate convoca în regim de urgență – chiar „în jumătate de oră”, dacă există voință politică. Acesta a declarat că deja a discutat cu mai mulți consilieri generali care pot susține demersul, însă responsabilitatea convocării revine exclusiv primarului general, Nicușor Dan.
Totodată, Tuță a precizat că în cazul caselor de patrimoniu, statul nu este obligat să plătească prețul cerut pe piața liberă, ci cel stabilit de un expert ANEVAR, iar acest preț este ulterior aprobat de o comisie locală.
„Procedura implică o birocrație mai amplă, însă, dacă toată lumea își dorește același lucru, noi deja puteam, în acest moment, să avem evaluarea casei, să știm prețul ei și să facem comisia necesară care să propună, în funcție de evaluarea ANEVAR-ului (Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România – n.r.), prețul de cumpărare a acestui imobil.
Pentru toate casele de patrimoniu trebuie exercitat dreptul de preemțiune, iar noi suntem cam ultimii din această listă. Însă n-am stat degeaba când am aflat lucrul ăsta. Am discutat și cu Ministerul Culturii, care este de acord să păstrăm acest patrimoniu în administrarea statului și și-a exercitat dreptul de preemțiune”, mai spune George Tuță.
Planul administrației locale din Sectorul 1 nu este doar achiziția și conservarea casei, ci și reabilitarea acesteia și redarea ei comunității. Tuță propune ca imobilul să devină un spațiu cultural activ – un centru artistic viu, dedicat nu doar memoriei lui Dinu Lipatti, ci și formării de noi generații de artiști.
Nicușor Dan nu se opune, dar nici nu se grăbește
Întrebat de jurnaliștii Antena 3 despre situație, Nicușor Dan a declarat că nu va bloca în niciun fel inițiativa Primăriei Sector 1 și că sprijină orice proiect de conservare a patrimoniului. Totuși, primarul general a punctat că decizia de achiziție aparține în totalitate administrației locale de sector și că Primăria Capitalei nu va aloca fonduri proprii în acest caz.
În plus, edilul general a explicat că funcțiunile culturale ale fostului Centru Cultural Dinu Lipatti au fost deja comasate în cadrul Muzeului Municipiului București, astfel încât activitățile artistice pot continua indiferent de soarta imobilului.
Despre convocarea ședinței Consiliului General, Nicușor Dan a spus că aceasta va avea loc „când vor fi gata toate documentele tehnice”, fără a avansa un termen clar.